De Sneeuwgans

22 december - 19 januari
Hoedergeest - Waboose
Maan - vernieuwende aarde

De maan waarin je bent geboren bepaald waar je, je reis rond het medicijnwiel aanvangt en wat het mineraal, de plant en het dier is waarmee je begint. De eerste maand van het jaar, de maan van de vernieuwing der aarde markeert de tijd waarin vader zon terugkeert van zijn reis naar het zuiden en eens te meer moeder aarde en al haar kinderen aanzet tot groei. Deze maan begint bij het winterseizoen, dat meestal op 22 december valt. Het is de eerste maan van Waboose, de hoeder van de geest van het noorden.

Hierop volgt de maan van rust en zuivering en van de stormen. Tijdens de manen van Waboose, van rust en vernieuwing, is het tijd om na te denken over de groei van het afgelopen jaar en je voor te bereiden op die van het komende jaar. De Kracht van het noorden, van Waboose, is de kracht van vernieuwing en zuiverheid.

Het seizoen van Waboose is de winter. Wat gebeurt er in de winter met de dingen van de aarde, als de tijd bevroren lijkt en er niets lijkt te groeien? De zaden van het vorige seizoen liggen in de aarde, rustend, ze worden gezuiverd en verzamelen in de aarde energie, die hun mogelijk maakt tot nieuw leven te komen, als de warmte van de zon terugkomt uit het zuiden om moeder aarde te verwarmen.

Dier - Sneeuwgans

Als je ooit tamme ganzen in je omgeving hebt gehad, weet je iets van de gewoonten van sneeuwganzen. Het zijn neten en luizenpikkers, die soms urenlang bezig zijn met pikken van muggen of andere insecten van elkaars lichaam of iets anders wat in de buurt is. Ze hebben een instinkt om ergens aan te rukken, wat je heel duidelijk kunt zien als ze iets goed vast hebben; Voedsel, vlees of iets anders. Dit instinkt is ook verantwoordelijk voor het beetje dat je misschien weleens van een gans gekregen hebt. Ganzen zien veel beter dan mensen en dat helpt hen bij het pikken van luizen en neten e.d. op hun trektochten.

Gewoonlijk snateren ganzen, maar als er duizenden snaterende ganzen aan komen vliegen, krijg je de indruk dat het een horde wilde honden of prairiewolven zijn. De geest van de sneeuwgansmensen kan, evenals hun totemdier, een hoge vlucht nemen en grote afstanden afleggen. Dat is één van de oorzaken van hun kracht.

Net als ganzen hebben deze mensen respect voor tradities. Hun geest opent misschien nieuwe vergezichten, maar hun houding is altijd correct gebonden aan tradities. Ze zijn ook op gezelligheid gesteld, net als hun totemdier, en vinden het werkelijk prettig veel mensen om zich heen te hebben. Maar doordat ze zeer gereserveerd zijn vallen ze in een groot gezelschap vaak zo weinig op, dat je misschien vergeet dat ze er zijn. Net als de sneeuwganzen zijn deze mensen luizen pikkers dan in de figuurlijke zin. Omdat ze heel netjes zijn en graag willen dat alles om hun heen perfect in orde is, vinden ze kleine dingen of mensen die in hun omgeving niet op hun plaats zijn hinderlijk. Ze kunnen vrienden urenlang vertellen, hoe ze hun karakter kunnen verbeteren en hoe ze meer consequent kunnen zijn. Onevenwichtige sneeuwgansmensen hebben ook allerlei ruk instincten. Ze happen bij de kleinste aanleiding en ze proberen anderen de grond onder de voeten weg te trekken. Als ze slecht gehumeurd zijn, hebben ze de neiging jaloers, sceptisch, egoïstisch en arrogant te zijn en te manipuleren.

Mineraal - kwarts

Hun mineraal, hoort tot de meest algemene wijdst verspreide bestanddelen van de aarde. Het bestaat uit siliciumdioxide, heeft een glasachtige glans en is betrekkelijk hard. Het komt in bijna alle kleuren voor, maar de witte of heldere kwarts zie je het meest. Deze kleur van kwarts is verbonden met de sneeuwgansmensen. Vroeger dacht men dat kwarts bevroren ijs was, omdat het zo koel aanvoelt.

Kwarts is een krachtsteen. We gebruiken het tegenwoordig in radio's bij de televisie en nog veel meer als krachtgeleider. Als sneeuwgans mensen helder en vloeiend kunnen blijven, kunnen ze, net als hun mineraal, optreden als vervangers en geleiders van machtige krachten uit het heelal. Sneeuwgansmensen kunnen van hun kwarts leren wat hun kracht is, maar ook dat ze die voorzichtig moeten gebruiken.

Plant - Berk

Dit is een statige en mooie boom, die wel 15 meter hoog wordt. De bast is soms wit, soms geel, bruin of bijna zwart. Van jonge bomen is de stam glad. Als ze ouder worden krijgt deze witte strepen. De bladeren zijn enkelvoudig, heldergroen en gezaagd. Hij heeft lange, neerhangende bloemen, die heel groot kunnen zijn. Je vindt de berk in bossen. De indianen gebruikte bijna alles van de berk. Het sap van de boom werd gebruikt als drank en siroop.Van bast en bladeren werd thee gezet, die werd gebruikt bij problemen met de spijsvertering en blaas en nieren te verhelpen. Net als de berk hebben de sneeuwgansmensen iets statigs, wat verwijst naar kennis en oude tradities en verloren gegane wijsheid.

Als mensen met dit totem moeilijkheden met hun spijsvertering hebben, kan een thee van de berk hen helpen. Als ze pijn hebben in hun beendergestel of last hebben van zwellingen vooral in de knieën, moeten ze leren hoe ze een stoombad kunnen nemen met berkenbladeren of takken.

Kleur - wit

Het wit van de sneeuw, die magische vorm van water die op aarde neerdaalt en waar van ieder vlokje zijn eigen vorm heeft en maakt dat alles fris, sprankelend, schoon en nieuw uitziet. Wit is het totaal van alle kleuren, en dat betekent dat het alle andere kleuren van de regenboog, van het spectrum, bevat. Het is de kleur van zuiverheid, van de balans van alle kleuren. Het wordt beschouwd als de kleur van de volmaaktheid, de verlichting.

De aanvulling op de Sneeuwgans is de Specht