De Specht

21 juni - 22 juli 
Hoedergeest - Shawnodese
Maan - Krachtige zon

Shawnodese is de hoedergeest van het zuiden. Dat zijn de manen van de snelle groei, als de hele aarde tot bloei komt en de vruchten van het jaar draagt. De maan van de krachtige zon is de eerste maan van Shawnodese en deze begint op 21 juni, de tijd van het zomerseizoen, hij word gevolgd door de maan van de rijpende bessen en de maan van de oogsttijd.. Het is het jaargetijde van vertrouwen. Vertrouwen is in dit seizoen van het grootste belang, omdat de groei zo snel gaat dat er geen tijd is om na te denken over de voortgang. De tijd van de dag van shawnodese is de middag, als de warme zomerzon de knoppen van de ochtend heeft geopend tot de bloei van de middag. Voor de mens is de tijd van shawnodese die van de volwassenheid, als zowel het innerlijk als het uiterlijk zaad uit de jeugd snel groeit en bloeit en het speciale levensdoel duidelijk wordt. De beloften van de lente worden in de zomer vervuld. De planten die uitliepen, bloeien dragen vruchten. De rotsen die glinsteren in de nieuwe zon van het voorjaar, glanzen als ze de warmte van de zomerzon in zich opnemen. De jonge dieren groeien snel, terwijl ze eten van de overvloed uit het plantenrijk. Alle dingen van de natuur, zowel geestelijk als lichamelijk, groeien, terwijl ze rijpen en de wijsheid van de levende en ademende aarde in zich opnemen. De lessen die je tijdens de slaap van de geest ontvangt.

Dier - Specht

Het totem in het dierenrijk van hen die onder de maan van de krachtige zon zijn geboren is de specht, die veelvoorkomende en mystieke vogel. De Amerikaanse naam is flicker is afgeleid van die van de Romeinse God Picus, waarvoor Circle Liefde opvatte. Er komen twee soorten spechten voor in de verenigde staten. De geelgevleugelde specht, zo genoemd vanwege zijn gele ondervleugels. Je ziet hem voornamelijk ten oosten van de Great Plains, terwijl de roodgevleugelde specht, die rode, bijna koraalrode ondervleugels heeft ten westen van de Great Plains leeft. Beide spechten zijn grijsbruin, met een wit staartstuk. Een rode vlek in de nek, een zwarte vlek op de borst en zwarte vlekken op de onderbuik. Beide soorten komen op allerlei plaatsen voor: in bossen, bij boerderijen en zelfs in voorsteden. In tegenstelling tot andere spechten brengen ze veel tijd door op de grond, waar ze net als zangvogels met gestrekte poten op neerstreken. Het zijn trommelaars, die hun lied zingen op dood hout, zinken daken houten huizen. Soms klinkt het als juk-juk-juk, soms als wikker-wikker-wikker en dan weer als; wordt wakker. De vlucht van de specht is sterk en direct, als hij eenmaal opgestegen is met enkele op en neerwaarts golvende rukken. Hij heeft een stevige, scherpe snavel, een lange tong, twee naar achterenen twee naar voren geplaatste tenen met scherpe gekromde klauwen die het hem mogelijk maken zich aan de boom vast te houden terwijl hij naar larven pikt. De specht maakt een nest door een pompoenvormig gat in de stam te pikken. De nesten die gewoonlijk 2,5 tot 7.5 meter hoog zitten, hebben een opening van ca. 5 cm. In doorsnee. Ze leggen tussen de 5 en de 25 eieren, met een gemiddelde van 8.

Een legende verhaalt dat z'n vleugels rood zijn doordat hij te dicht bij een vuur kwam dat de geest van de aardbevingen had aangestoken en dat hij wilde doven. De vlammen kleurden zijn vleugels en staart rood. Ook het feit dat ze trommelen maakt dat ze in hoog aanzien staan. Hun trommelslag vertegenwoordigt, evenals de slag van elke trommel, het kloppen van het hart en de aarde. Bovendien klinken hun geluiden heel bijzonder.

Net als hun totem moeten mensen die onder de maan van de krachtige zon geboren zijn hun eigen lied in het leven kunnen trommelen en zingen, wat dit lied ook blijkt te zijn. Maar voordat ze voldoende in evenwicht zijn om dat lied te zingen, moeten ze een behaaglijk thuis hebben. Dat is heel belangrijk voor ze. Ze houden echt van hun huis, meer dan de meeste andere mensen. Ze zijn niet gelukkig zolang ze geen behaaglijk en harmonieus tehuis hebben, waar ze na hun vluchten terug kunnen keren. Van dat huis moeten mensen deel uitmaken waarmee ze zich waarlijk één voelen. Maar hoe mooi hun huis ook is, als ze het niet delen waarvan ze echt houden, is het voor hun gevoel niet volmaakt. Ze vinden relaties met anderen heel belangrijk en ze spannen zich erg in om goede relaties met anderen op te bouwen en te behouden. Maar dat gevoel van broederlijk liefde is hen niet genoeg want ze hebben voldoende intuïtie om te weten dat hun liefde niet kan worden opgezogen door grote, willekeurige groepen. Op dit moment moeten specht mensen naar binnenkeren en naar het lied van hun eigen hart luisteren en leren wat het doel van hun liefde en toewijding moet zijn. Gewoonlijk vinden ze wel groepen waarmee ze zich verwant voelen, en dan leren ze hun lied zingen in het koor waar ze thuishoren. Dat kan een liefdadige organisatie zijn of een vriendenclub, maar veel vaker iets mystieks. Als spechtmensen zich eenmaal hebben aangesloten bij een groep die zich in dezelfde richting begeeft als zij, dan zijn ze deze ook geheel toegewijd en gewoonlijk zijn ze dan gelukkig omdat al hun liefhebbende energie door dat kanaal kan vloeien.

Mineraal - Kornalijnagaat

Kornalijn is zuiver chalcedoon, waarvan de kleur varieert van rosé, tot rood en geel. De gele soort wordt meestal sarder genoemd. Alleen voor de doorzichtige stenen wordt de naam kornalijn gebruikt. De ondoorzichtige heten jaspis. Men beschouwde hem als nuttig bij het genezen van slachtoffers van ongelukken, omdat hij de naam heeft bloed te stelpen. In ernstige gevallen werd hij aan een koord of riem gehangen en als een soort pendel boven de wond heen en weer bewogen. Men dacht dat het bloeden door de ronddraaiende beweging ophield en het genezingsproces erdoor in werking werd gesteld. Vanwege zijn kleur en eigenschappen wordt kornalijn ook in verband gebracht met het hart. Een kornalijn schenken wil zeggen je hart schenken, en daarom werd hij vaak als liefdespand gegeven.

Net als hun steen worden spechtmensen geassocieerd met versiering, in het bijzonder van het huis. Een comfortabel en mooi tehuis is n.l. heel belangrijk voor ze. Zoals je de steen makkelijk kunt graveren, zo hebben nieuwe gedachten en gevoelens ook gemakkelijk toegang tot spechtmensen. Als ze deze hebben aanvaard dan is hun geloof in de nieuwe concepten, wat die ook mogen zijn, zeer duurzaam. Maar voordat ze nieuwe dingen toegang verlenen, nemen ze ruim de tijd om ze te onderzoeken en na te gaan wat ze inhouden en hoe ze kunnen worden gepast in hun leven. Spechtmensen zijn net als hun steen verbonden letterlijke n figuurlijk met bloed. Mensen met dit totem hebben een speciale relatie met de milt, het bloedreservoir van het lichaam en met de borst en maag. Ze kunnen vrij meevloeien met het leven, zoals ook het bloed vrij door een gezond lichaam stroomt. Specht mensen zijn werkelijk gevoelig voor de boodschappen die het hart doorgeeft. Als spechtmensen besluiten van je te houden, dan kun je er op rekenen dat die liefde duurzaam is.

Plant - Wilde Roos

De plant van de mensen met dit totem is de wilde roos, die prachtige struik die tot vellen poëzie en ontelbare liederen heeft geïnspireerd. De wilde roos is een rechtopstaande struik met doornige stengels en vijf tot zeventalige samengestelde bladeren. De bloemen hebben vijf bloemblaadjes rondom een groot geel hart. Hun kleur varieert van licht rosé tot donker rosé. Als de bloemen zijn uitgebloeid vormt de roos zijn vruchten, de rozenbottels, die oranje van kleur zijn en eruit zien als bessen. Veel kruidkundige omschrijven de schil als zacht van smaak, maar andere vinden de smaak enigszins pikant, en zeer bijzonder. Rozenbottels behoort tot de rijkste bronnen van vitamine C. Rozen bloeien van mei tot juli, en verspreiden een heerlijke geur in hun hele omgeving. Vanwege de hoge vitamine C gehalte zijn rozenbottels goed tegen kou een schrale keel of griep. Van rozenblaadjes geweekt in kokend water, kun je heerlijke thee maken, die een versterkend middel is voor het lichaam. De takken en wortels kun je schillen en er dan eveneens thee van trekken, ook die is een middel tegen verkoudheid. In vroegere tijden werd rozenwater, gemaakt van de bloemen, regelmatig gebruikt als oogwater o.a. om onaangename gevoel in de ogen door hooikoorts te verzachten.

Spechtmensen kunnen door hun plant hun grote aantal mogelijkheden leren kennen, als ze op de juiste manier meestromen met de energie van het leven. Ze kunnen, net als hun plant, heel mooi en nuttig zijn. Net als hun plant, zweeft er om spechtmensen een wilde, fantastische sfeer.

Kleur - Rosé

De kleur van de spechtmensen is rosé en dat kan zowel het rosé zijn van onvolwassenheid als van de universele, alles-helende liefde. Het is afhankelijk van het individuele stadium van groei waarin ze betrokken persoon zich bevindt. Spechtmensen die nog niet in evenwicht zijn, worden soms meegesleept op de golven van hun eigen hoogopgaande emoties en dat belet hen dan weer om harmonie en evenwicht te vinden. Maar zij die weten welke richting ze in het leven willen gaan, kunnen hun emoties en gevoelens dermate in goede banen leiden dat ze iedereen waarmee ze in aanraking komen helpen.

De aanvulling van de Specht is de Sneeuwgans