Oerprincipes

In het Chinese wijsheidsboek 'I Tjing of Het Boek der Veranderingen' komen we de mannelijke en vrouwelijke oerprincipes van Yin en Yang tegen. Yin zou 'het bewolkte, sombere of het weke' betekenen, Yang 'in de Zon waaiende banieren, iets waarop licht valt of het vaste'. Zij stellen de oertoestanden in de werkelijkheid of uiterlijke zichtbare wereld voor, die elkaar steeds afwisselen. Zij veroorzaken door hun verandering en overgang het ontstaan van de zichtbare wereld. Yin en Yang werken als tegengestelde of aanvullende krachten, zoals dag en nacht, licht en donker, zomer en winter. Yin en Yang volgen 'TAU' of de universele wet.

Wat zijn Yin en Yang?

Yin en Yang zijn kosmische energieŽn, die de verschillende aspecten van de werkelijkheid vertegenwoordigen. De mens bestaat uit twee polen: de mannelijke polariteit of Yang en de vrouwelijke polariteit of Yin. De man moet zijn Yin of vrouwelijke pool in zichzelf toelaten en de vrouw moet hetzelfde doen met haar Yang of mannelijke pool. Yin is vrouwelijk, negatief-niet omdŠt het vrouwelijk is-, passief, zwak, meegevend, meegaand, volgend, wereldlijk, zwaar, lichaam, vochtig, koel en donker. Yin stelt de krachten van het vierkant, Maan en regen voor. Haar kleur is zwart. Yang is mannelijk, positief, actief, sterk, leidend, goddelijk, inspiratie, opwaarts gericht, ziel, warm en licht. Yang vertegenwoordigt de cirkel, Zon en de Aarde. Zijn kleur is wit.

Het doel van Yin en Yang

De eigenschappen van Yin en Yang komen voor in de vier jaargetijden en de kwaliteit van het leven hier op Aarde. De polariteit van Yin en Yang is een zoektocht naar evenwicht in elk moment van de dag, het klimaat, de houding van de mens tegenover het milieu, de partner en de mensen om hem heen, zijn humeur, werk, gezondheid en relaties. Het principe van Yin en Yang vertegenwoordigt de voortdurende verandering en beweging van de kosmos, die zich spiegelt in het lot van de mensen op Aarde. De polariteit van Yin en Yang laat de mens toe aan zijn gezondheid te werken. Hij moet leren om deze energieŽn in zijn lichaam en geest te integreren om zo een gezond en evenwichtig mens te worden.

Het leven volgens het principe van Yin en Yang

Het leven bestaat uit twee polen: Yin en Yang, of substantie en energie. Ziekte ontstaat als een van beide de overhand krijgt of het onderspit delft. Om gezond te blijven, moeten Yin en Yang in evenwicht worden gebracht. Het Yin-type moet oppassen dat hij geen gebrek heeft aan Yang en het Yang-type moet zijn Yang in evenwicht brengen met Yin. Bij een tekort aan Yin wordt men mager, zenuwachtig en afwezig. Een overmaat aan Yin geeft waterophopingen in het lichaam, verstopte bronchiŽn, cellulitis en oedeem. Bij een tekort aan Yang zal men oververmoeid worden en concentratieproblemen vertonen. Een teveel aan Yang verhit de lichaam en geest. Men wordt driftig, loopt rood aan en is hyperactief.

Diertekens als Yin en Yang-types

De Diertekens worden volgens hun kwaliteiten, aard, gewoonten en eigenschappen gerangschikt onder Yin of Yang. Zij zijn actief of passief. Elk Dierteken richt zich naar het principe van Yin en Yang, om een evenwichtig en gezond leven te creŽren.

Wie zijn de Yin-types?

De persoonlijkheid van de Yin-mens

De Yin-mens is bedachtzaam, introvert en intuÔtief, maar ook veranderlijk, wispelturig en humeurig. Hij heeft een gemiddelde gestalte, heeft de neiging tot zwaarlijvigheid en moet daarom goed opletten voor zijn gewicht. De Yin-mens komt vaak loom en traag over. Hij heeft het vaak koud. Het gezicht is bleek en ingetogen. De ogen zijn meestal neerwaarts gericht en geven een afwezige en dromerige indruk.

Wie zijn de Yang-types?

De persoonlijkheid van de Yang-mens

De Yang-mens is extravert, joviaal en spontaan, maar ook opvliegend en hyperactief. De Yang-mens is sterk gebouwd en goed gespierd. Hij heeft een rijzige gestalte en kijkt je strak in de ogen. Zijn gelaatskleur is rood en hij heeft het vaak warm. Hij blaakt van energie. Er speelt vaak een glimlach op zijn mond. het Yang-type maakt een opgewekte, vastberaden en kordate indruk.