Basisoliën

Wanneer je zelf een medicinale olie wilt maken (ook wel maceraat genoemd), is het handig te weten welke basisolie het beste bij jouw intentie past. De basisoliën vind je o.a. bij de betere reformwinkel en bij De Tuinen.

Abrikozenpit olie (Prunus armeniaca)

Olie uit de eerste koude persing. Deze zachte olie verstevigt het bindweefsel en is geschikt voor de schrale, droge, gevoelige en oudere huid. Ook goed te gebruiken bij kloven en als baby olie en kan goed rond de ogen gebruikt worden. Is goed mengbaar met etherische olie.

 Amandel olie zoet (Prunus amygdalus)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie is geschikt als reinigingsmiddel bij de gevoelige huid en als inwrijfmiddel bij droge en ruwe huid. Kan zonder problemen rond de ogen gebruikt worden. Goed mengbaar met etherische olie.

Avocado olie (Persea gratissima)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie verdeelt zich makkelijk over het huidoppervlak en wordt daardoor snel en probleemloos door de huid opgenomen. Geschikt voor alle huidtype en voor inwendig gebruik. Goed mengbaar met etherische olie.

Bernagie olie (Borago officinalis)

Deze olie staat bekend om zijn zeer hoge anti-rimpel werking en is geschikt voor ieder huidtype. Werkt bovendien gunstig op de celvernieuwing en de bloedsomloop. Door de beschermende werking tegen ultraviolette straling werkt deze olie ook weerstandsverhogend.

Jojoba olie (Simmondsia californica)

Olie uit de eerste koude persing. Eigenlijk is jojoba olie geen olie, maar een was. Het is zeer zuiver en wordt nooit ransig. Deze olie houdt het vochtgehalte van de huid op peil en geeft een glad, niet vet gevoel. Het vertraagt de afgifte van talg en kan goed rond de ogen gebruikt worden. Goed mengbaar met etherische olie. Niet inwendig gebruiken!!!

Kokosvet olie (Cocos nucifera)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie werkt verzachtend op de huid en wordt vooral in zonnebrandprodukten gebruikt. Goed te mengen met etherische olie.

Lijnzaad olie (Linum usitatissimum)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie normaliseert ieder huidtype en verhoogt het weerstandsvermogen. Geschikt voor inwendig gebruik. Goed te mengen met etherische olie.

Olijf olie (Olea europaea)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie is geschikt voor ieder huidtype en kan goed rond de ogen gebruikt worden.  Werkt ontspannend, voedend, vochtafdrijvend, laxerend, vaatverwijdend en geeft energie. Wordt aanbevolne voor diabetici. Werkt verzachtend op eczeem, huidverharding en de lever. Goed mengbaar met etherische olie.

Sesam olie (Sesanum indicum)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie is uitstekend geschikt als huidolie. babyolie en massage olie. Heeft een goede beschermende werking en kan goed inwendig gebruikt worden. Kan rond de ogen gebruikt worden. Goed mengbaar mey etherische olie.

Soja olie (Soya hispiola)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie is geschikt voor alle huidtypen en als badolie, babyolie en massageolie te gebruiken. Kan ook als spijsolie gebruikt worden voor nerveuze mensen en diabetici. Geschikt voor gebruik rond de ogen. Goed mengbaar met etherische olie.

Tarwekiem olie (Triticum vulgare)

Olie uit de eerste koude persing. Deze vitaminerijke olie is geschikt voor ieder huidtypen en in het bijzonder voor de slecht doorbloede huid en wordt vaak toegepast in haarcosmetica. Gezond haar blijft met behulp van tarwekiem olie gezond en bij haaruitval veroorzaakt door een slechte doorbloeding kan de hoofdhuid gemasseerd worden met deze olie. Inwendig gebruiken bij menstruatiestoornissen en hartklachten. Goed mengbaar met etherische olie. 

Teunisbloem olie (Oenothera viennis)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie is vooral geschikt voor brekende nagels, haaruitval, droge mond en acne. Vanwege het hoge gehalte aan gamma-linoleenzuur kan deze olie van dienst zijn bij stofwisseling-stoornissen van essentiële vetzuren. Kan gebruikt worden multiple sclerosis, postnatale depressies, prementruaal syndroom, reumatische aandoeningen en diabetis melitus.

Walnoten olie (Juglans regia)

Olie uit de eerste koude persing. Deze olie werkt ontstekingsremmend, zenuwsterkend, verzachtend en genezend op huidaandoeningen en kan ook goed gebruikt worden om het bruiningsproces bij zonnebaden te versnellen. Goed mengbaar met etherische olie.

Zwarte kummel olie (Nigella sativa)

Meervoudig onverzadigde olie uit de eerste koude persing. Ter behandeling van allergiën en aandoeningen van huid en luchtwegen. Versterkt en stabiliseert het immuunsysteem en goed te gebruiken bij bacteriële- en schimmelinfecties.