De Brandnetel

Er zijn vele soorten kruiden en ieder hebben ze hun eigen werking. Een kruid dat echter erg belangrijk is terwijl het zo wordt vervloekt en miskent is de brandnetel….een wondertje van moeder aarde!

In het kruidenoverzicht kon je al lezen waar brandnetel voor helpt. Huidaandoeningen worden verminderd, het is een goed middel tegen voorjaarsklachten als hooikoorts en astma, het helpt je zware bloedingen tijdens de menstruatieperiode te verlichten, het is een reinigend kruid en daarom ideaal als thee in de ochtend bij het ontbijt. Het is zelf zo gezond dat het drinken van brandnetel thee wordt aangeraden tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, terwijl andere kruiden je dan juist worden afgeraden en zo kan ik nog wel even doorgaan…..

Wat zo merkwaardig is, en dit wordt maar weer bevestigd door de brandnetel, dat kruiden die reactie op onze huid teweegbrengen juist zo goed blijken te helpen tegen huidklachten! Nou dat had je mij niet hoeven te vertellen een aantal jaren geleden toen ik in mijn zwemkleding midden in een veld brandnetels viel……

Toch is het waar! Het helpt bij brandwonden, psoriasis (ook wanneer deze ontstoken is) en andere eczemen en huidaandoeningen.

Ook zitten de jongen brandnetel toppen in de lente vol met ijzer. Een soep van deze loten is dan ook een heerlijke oppepper!

Omdat je brandnetels niet mag wassen na het plukken kun je beter geen brandnetel plukken aan de kant van wegen en bespoten velden. En het is, niet alleen voor je vingertoppen, erg raadzaam handschoenen te dragen tijdens het plukken, zo blijven ze lekker schoon. Pluk ook geen brandnetels meer na de maand mei want dan zijn ze niet lekker meer, omdat ze gaan bloeien.

Mocht je nu zo eigenwijs zijn te gaan plukken zonder handschoenen…neem dan een potje azijn mee tegen de blaasjes of pluk wat weegbree, hondsdraf  of zuring dat vaak naast de brandnetel groeit en wrijf dit over de zere plekken!

Er is inmiddels een kledinglijn die kleding maakt van brandnetel en het schijnt heerlijk te zitten. Ook werkt een emmer water, waar 24 uur brandnetels in gelegen hebben, goed tegen luis en andere ongewenste gasten in de tuin.

Vroeger werd de brandnetel wel naar waarden ingeschat. Bij de Germanen was de brandnetel gewijd aan Thor/Donar, de God van de Donder, vruchtbaarheid en huwelijk, maar ook van de oorlog. Wijzen uit die tijd schreven dat de plant voor velen een heilige plant was, die gegeten werd om een heel jaar gezond te blijven.

Zo kan ik nog een uur doorgaan, maar dat zal ik maar niet doen! Er is echter één ding dat ik jullie wil aanraden: koop een zakje brandnetelkruiden en drink elke ochtend een kopje brandnetelthee…. Je zult het verschil op den duur gaan merken!

Recept voor gebonden brandnetelsoep

(uit: ‘Leven met de seizoenen’ van Patricia Wessels)

Ingredienten:

1 grote ui (fijngesneden)

1 teentje knoflook (uitgeperst)

2 aardappelen (in stukjes gesneden)

2 handen verse jonge brandneteltoppen (gesneden)

2 el bloem

1 liter groentebouillon

Olijfolie, peper en zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de uien en de knoflook toe. Laat deze een paar minuten fruiten. Strooi de bloem erover en roer goed. Voeg nu, al roerend, steeds een scheutje bouillon toe, tot de bloem er zonder klonten in opgenomen is. Rest van de bouillon, aardappelblokjes en brandneteltoppen toevoegen en laten koken tot de aardappels gaar zijn. Mix de soep fijn en breng hem op smaak met peper en zout. Eventueel serveren met geraspte kaas.

Tips

Oh ja….en omdat brandnetel door zijn zuiverende en aansterkende werking zo’n krachtvoer is, hier nog wat tips:

* Maak er kruidenthee van

* Stoof het met wat roomboter

Verwerk het in een (kaas)soufflé

Eet het bij een aardappelschotel

* Verwerk het in een flensje met wat crème fraîche en geitenkaas

 

Eet smakelijk namens de Toverketel!