Edelstenen & Mineralen

Voor de meeste mensen hebben edelstenen en mineralen een enorme aantrekkingskracht door hun vaak sprookjesachtige schoonheid, verscheidenenheid aan kristalvormen, kleurenpracht en uitstraling.
Behalve hun esthetische en decoratieve toepassing worden ze ook gebruikt in de alternatieve geneeskunde, als geneeskrachtige of helende stenen dus.

Zij werken door hun uiterlijk, samenstelling, kleur en vibraties vaak op een bijzondere manier op lichaam, ziel en geest van de mens in.

Stenen zijn geen dode stukjes materie. Ze zijn uit gestolde aardse stoffen ontstaan en gegroeid. Hierbij bezitten zij, net als (andere) levende wezens, naast hun stoffelijke verschijning ook een onzienlijke kant. Iedere steensoort heeft zijn unieke wezenskracht en elektromagnetische veld. Daardoor staan zij in wisselwerking met hun omgeving. In feite is de mineralenwereld de laagste vorm van organisch leven op aarde, gevolgd door de planten-, de dieren- en de mensenwereld.

In de prehistorie kende de mens reeds magische krachten toe aan edelstenen. Zij werden gedragen als sieraden, amuletten en talismans, gebruikt als communicatiemiddel met geesten en voorouders, maar ook als offergaven en grafgiften.

Een andere toepassing van edelstenen en mineralen heeft de mens gevonden in de werking als remedie tegen allerlei kwalen en ziekten. Daarnaast worden edelstenen gebruikt vanwege hun transformerende werking bij bijvoorbeeld het uitbannen van boze geesten en als 'begeleiders' op de weg van spirituele bewustwording. Vanaf de oudheid tot aan het einde van de middeleeuwen was de helende werking van stenen en kruiden een normaal onderdeel van de geneeskunde. Zo is bekend dat reeds in de Oudheid bepaalde stenen bepaalde ziekten konden verlichten, zoals nefriet werkt bij nierkwalen (bv. nefritis) en amethist tegen dronkenschap zou behoeden.

Na die tijd verloor de wetenschap langzamerhand zijn belangstelling voor natuurlijke middelen. Bij diverse natuurvolken en ook in de westerse natuurgeneeswijzen is het gebruik van natuurlijke middelen overigens wel blijven bestaan. Voorbeelden hiervan zijn de antroposofische geneeskunde, de homeopathie, de aromatherapie, de fytotherapie (kruidenleer) en de litho- of edelsteentherapie. Hoewel men, aan het begin van de eenentwintigste eeuw, in de westerse wereld voornamelijk allopathische, meestal synthetisch vervaardigde medicijnen slikt, is de belangstelling voor natuurlijke middelen de laatste tijd enorm gegroeid.

Zo wordt bijvoorbeeld ook in het computertijdperk steeds meer gebruik gemaakt van met name zwarte toermalijn als bescherming tegen radioactieve straling en voor het afvoeren van de restspanning van tv-toestellen, computers en andere apparatuur.

Veel mensen voelen dat edelstenen en mineralen een uitstraling hebben, die zij beleven als warmte of prikkeling. Andere mensen ervaren via hun intuïtie, hun innerlijke stem of hun innerlijke oog dat stenen een bepaalde werking kunnen hebben.

Mensen die psychisch en/of lichamelijk uit balans zijn, kunnen bijvoorbeeld met behulp van edelsteentherapie trachten een nieuw evenwicht te vinden. Heelworden is onder andere een kwestie van het weer in harmonie brengen van en het omgaan met de elementen aarde, water, vuur, lucht, ether, geest en bewustzijn in jezelf.

De eerste vier elementen zijn materieel van aard en geven de aardse werkelijkheid weer. Het vijfde element ether vertegenwoordigt de spirituele dimensies. Ether vormt, samen met de elementen geest en bewustzijn, een onlosmakelijke drie-een-heid.

De zeven belangrijkste chakra's, de energiecentra ter hoogte van de endocriene klieren, corresponderen met de bovengenoemde elementen. Ze zijn in het lichaam via de aura verbonden met de aardse en kosmische energieën. In het ideale geval kunnen deze energieën vrijelijk stromen, maar bij de meeste mensen zijn de chakra's slechts in meerdere of mindere mate geopend. Zij kunnen worden gestimuleerd en geharmoniseerd door middel van onder andere spirituele en lichamelijke oefeningen, kleurvisualisaties, klankvibraties en edelsteentherapie.

1. Het element AARDE wordt vertegenwoordigd door de basischakra (kleur rood) en is verbonden met het lichaamsbewustzijn en het overlevingsprincipe. Deze chakra is verantwoordelijk voor het geworteld zijn. De corresponderende organen zijn de darmen en de bijnieren.

Stenen: carneool, granaat, robijn, rode jaspis, hematiet, rode koraal, zwarte toermalijn, rookkwarts.

2. Het element WATER wordt vertegenwoordigd door de heiligbeenchakra (kleur oranje) en is verbonden met seksualiteit, relaties en groepsgevoel. Deze chakra symboliseert de gevoelswereld en de begeerte. De corresponderende organen zijn de geslachtsorganen, de blaas en de nieren.

Stenen: carneool, vuuropaal, maansteen.

3. Het element VUUR wordt vertegenwoordigd door de zonnevlecht (kleur geel) en is verbonden met daadkracht, persoonlijke macht en zelfvertrouwen. Deze chakra symboliseert de wil. De corresponderende organen zijn de maag, de lever, de alvleesklier en de twaalfvingerige darm.

Stenen: barnsteen, citrien, tijgeroog, goudtopaas.

4. Het element LUCHT wordt vertegenwoordigd door de hartchakra (kleur groen) en is verbonden met liefde en harmonie. Deze chakra symboliseert de onvoorwaardelijke liefde. De corresponderende organen zijn het hart, de luchtwegen en de thymusklier.

Stenen: groene aventurijn, chrysopraas, kunziet, malachiet, peridoot, rhodoniet, robijn, rozenkwarts, smaragd, roze en groene toermalijn.

5. Het element ETHER wordt vertegenwoordigd door de keelchakra (kleur blauw) en is verbonden met communicatie, spreken en innerlijk horen. Deze chakra symboliseert de creativiteit. De corresponderende organen zijn de keel, de schildklier en de oren.

Stenen: aquamarijn, blauwe chalcedoon, chrysocolla, lapis lazuli, turkoois.

6. Het element GEEST wordt vertegenwoordigd door de voorhoofdchakra, het derde oog (kleur indigo) en is verbonden met intuïtie, helderziendheid, introspectie, verbeelding. Deze chakra symboliseert het licht in jezelf. De corresponderende organen zijn de hypofyse en de ogen.

Stenen: lapis lazuli, blauwe saffier, sodaliet.

7. Het ALLERHOOGSTE BEWUSTZIJN wordt vertegenwoordigd door de kruinchakra (kleur wit of violet) en is verbonden met gedachten, inzicht en kosmische wijsheid. Deze chakra symboliseert de verlichting en hogere kennis. De corresponderende organen zijn de epifyse en het centraal zenuwstelsel.

Stenen: amethist, paarse fluoriet, sugiliet.

Bergkristal en diamant werken op alle chakra's. Zij hebben een ondersteunende, bevorderende of verzachtende werking op anderen stenen.

Bij edelsteentherapie spelen de kleur en helderheid van de steen een belangrijke rol.
Rood, oranje en geel zijn kleuren met een warme uitstraling en een activerende werking.
Blauw en paars hebben een terugtrekkend effect en zijn daarom koeler. Zij zijn geschikt vanwege hun kalmerende en/of meditatieve werking.
Groen is een vrij neutrale kleur. Door zijn overeenkomst met de kleuren in de vegeatieve natuur (planten) brengt hij ons in een rustgevend evenwicht.
Wit is de kleur van het niet-zijn en de zuiverheid.
Zwart is de kleur van de mysterieuze duisternis, angst en depressie, maar bergt ook de kiem van licht in zich en werkt aardend.
Roze is lief en vrouwelijk, bruin is warm en aardend.
Ieder mens heeft zijn eigen kleurwaarneming en kleurbehoefte. Dat hangt onder andere af van leeftijdsfase, geslacht, lichamelijke en psychische gesteldheid.  Ook de stemming op het moment van de keuze van een steen speelt een rol.
Ondoorzichtige stenen werken op het wilsleven en de autonome levensprocessen zoals de stofwisseling.
Doorschijnende stenen werken op het gevoelsleven, dromen, visualisaties en hart en longen.
Heldere, doorzichtige stenen werken op het zenuwstelsel, de hersens, het hoofd. Ze zorgen voor geestelijke bewustwording. Het zijn goede meditatiestenen en ze bevorderen de intuïtie.
Aan de hand van kleur en mate van doorzichtigheid van een steen kun je dus al heel aardig bepalen met welke organen en chakra's hij mogelijkerwijs in verbinding staat.

Wat is de beste manier om aan een steen te komen?

Hier zijn uiteraard geen vaste regels voor. Je kunt hem cadeau krijgen. Hij wordt je aangeraden door een vriend of therapeut. Of je hebt een bepaald probleem waar je een genezende steen bij wilt vinden. Je kunt in boeken opzoeken welke steen bij welke kwaal past. Maar je kunt ook in een stenenwinkel intuïtief een steen uitzoeken. Vaak blijkt zo'n steen dan wonderwel bij je te passen!
Niet voor iedereen is het even gemakkelijk om zo maar intuïtief te kiezen en daarbij het verstand uit te schakelen. Soms word je echter op een onweerstaanbare manier naar een steen toegetrokken. Gevoelsmatig heeft deze steen je iets te zeggen, alsof hij jou heeft uitgekozen voor deze boodschap.
Er zijn ook een aantal hulpmiddelen om de keus wat gemakkelijker te laten verlopen. Allereerst bepaal je voor jezelf met welk doel je de steen wilt gebruiken, bijvoorbeeld genezing, transformatie, meditatie, schoonheid, cadeau. Voor de werking is de grootte van de steen niet belangrijk, wel wat je erbij ervaart. De ene mens zal een steen uitkiezen door middel van visuele waarneming, de vorm of de kleur springen eruit. Waar je oog het eerste naar toe getrokken wordt is meestal ook de steen die het beste bij het doel past. Zelfs als er "mooiere" stenen naast liggen. Andere mensen kiezen met hun energetische tastzin een steen door er een aantal naast elkaar te leggen en er dan met de hand vlak er boven langs te gaan. Bij bepaalde stenen voel je een sterkere warmte-uitstraling of een prikkeling. Als je een steen op je voorhoofdchakra (derde oog) of op je lippen legt kun je naar je eigen innerlijke stem, die van je gids of die van de steen zelf luisteren.
Sommige mensen gebruiken een pendel om hun steen te vinden. Ook als je voor iemand anders een steen wilt kopen zijn deze methoden uitstekend geschikt, zeker als je het beeld van de ander voor ogen houdt.

Al met al zou je niet te lang moeten nadenken welke steen je kiest, anders neemt je rationele kant de macht weer over, speelt een welles/nietes-spelletje met je en hierdoor wordt de keus extra bemoeilijkt. Mocht je toch per ongeluk een "verkeerde" steen hebben uitgekozen, dan kun je dat merken als je somber of duizelig wordt als je de steen aanraakt. Dan komt de steen wellicht in een later stadium van pas.

Je merkt het zelf meestal wel wanneer je een steen niet meer nodig hebt. Het kan variëren van een gebruikstijd van een paar dagen tot een paar maanden. Dat gebeurd wanneer je hem vergeet of verliest. Een steen kan dof worden bij een ernstige kwaal, barsten of zelfs spontaan uit elkaar springen. In dat geval heeft hij zijn best gedaan en ben je aan een nieuwe of andere steen toe.
Maar sommige stenen zoals turkooi of opaal kunnen dof worden of verkleuren door parfum of zeep, dus oppassen met douchen of handen wassen. En amethist en oranje calciet worden lichter van kleur als je zin in de volle zon zet!

Je kunt een steen het beste op de blote huid dragen, bijvoorbeeld aan een koordje of kettinkje om de hals. Bij specifieke probleemgebieden en bepaalde aangetaste organen is het raadzaam om de steen zoveel mogelijk op de gekwetste plek te dragen, door hem vast te spelden aan de onderkleding of met hechtpleister op de betreffende plaats te plakken. De wat grotere knuffelstenen draag je in je broekzak. Zij worden hierdoor vaak in de hand genomen, waarmee zij hun werking doorgeven.
Grote brokken, ruwe kristalclusters en geodes vinden een plaatsje in huis, op het nachtkastje, de schoorsteen of op een speciaal daarvoor ingericht hoekje samen met wat bloemen, schelpen, goden- of godinnenbeeldjes, kaarsen en wierook. Een decoratieve compositie van een aantal stenen die qua kleur en vorm goed bij elkaar passen, straalt harmonie en positieve energie naar de omgeving uit en is daardoor een lust voor het oog, maar zeker ook voor de ziel.

Stenen die in het dagelijks gebruik dienen voor genezingsdoeleinden nemen heel wat negatieve energieën uit hun omgeving of van hun partner op. Het is daarom aan te bevelen om ze regelmatig te reinigen door middel van een aantal eenvoudig uit te voeren handelingen.
Hiervoor kun je kiezen uit het reinigingsritueel dat bij de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether past.

Aarde: begraaf je steen in de grond. Als je geen tuin hebt, kun je een schaaltje aarde of potgrond nemen. Op een grote cluster van amethist of bergkristal worden stenen gereinigd en weer opgeladen.

Water: houdt de steen een poosje onder stromend water, een beekje is ideaal, maar onder de kraan is ook prima. Je kunt de steen ook 24 uur in een bakje (gedestilleerd) water leggen, al dan niet met wat etherische olie er in, bv Lavendel of Bachremedie zoals Crab apple. Lijkt de steen erg verontreinigd dan zou je wat zeezout kunnen toevoegen.

Vuur: leg de steen een poosje in het zonlicht. Doe dit niet met amethist of oranje calciet anders verkleuren ze. Een goede remedie is de steen vluchtig door een kaarsvlam te halen, behalve versteend hars zoals barnsteen, want dat zal dan smelten. Doe dit ook niet met pyriet, want dan komen er giftige zwaveldampen vrij!

Lucht: je kunt de steen beroken met wierook, kruiden of etherische oliën. Vooral lavendel, mirre of salie worden gebruikt om te reinigen.

Ether: door middel van visualisatie, je creatieve gedachtekracht, kun je de steen reinigen. Hierbij stel je jezelf voor, dat alle negatieve invloeden uit de steen door een denkbeeldig afvoerputje diep in de aarde verdwijnen. Vervolgens wordt de steen weer opgeladen door een denkbeeldige zuil van zuiver wit licht.

Tot slot is het belangrijk om stenen met liefde en aandacht te omringen. Hierdoor wordt de wisselwerking tussen de steen en jezelf steeds groter.

Aarden: agaat, carneool, git, granaat, hematiet, rode jaspis, obsidiaan, onyx , rookkwarts, tijgeroog, zwarte toermalijn.

Aura, versterking of reiniging: bergkristal, charoïet, citrien, diamant, witte fluoriet, kunziet, labradoriet, magnetiet, obsidiaan, sugiliet, witte topaas, vuursteen.

Bescherming: agaat, bergkristal, borniet, charoïet, citrien, diamant, paarse fluoriet, git, heliotroop, hematiet, howliet, rode jaspis, rode koraal, kunziet, labradoriet, lapis lazuli, larimar, magnetiet, nefriet, obsidiaan, onyx, periodoot, prehniet, pyriet, robijn, rutielkwarts, sodaliet, suiliet, tijgeroog, zwarte toermalijn, toermalijnkwarts, turkoois, vuursteen, zonnesteen.

Concentratie: apatiet, carneool, citrien, fluoriet, rookkwarts, sodaliet, tijgeroog.

Creativiteit: carneool, blauwe chalcedoon, chrysocolla, coelestien, diamant, blauwe fluoriet, kunziet, lapis lazuli, maansteen, parel, rozenkwarts, rutielkwarts, blauwe saffier, sodalit, turkoois.

Evenwicht: apatiet, apofylliet, bergkristal, borniet, calciet, chalcedoon, chrysocolla, chrysopraas, coelestien, dioptaas, fluoriet, granaat, jadeiet, rode jaspis, rode koraal, lapis lazuli, magnesiet, magnetiet, mosagaat, nefriet, onyx, pyriet, rhodoniet, rhodochrosiet, rozenkwarts, serpetijn, smaragd, sodaliet, sugiliet, alle toermalijnen, toermalijnkwarts, tijgeroog, turkoois, unakiet, vuuropaal, vuursteen.

Helderheid: antimoniet, aquamarijn, bergkristal, beryl, citrien, diamant, larimar, maansteen, rutielkwarts, topaas.

Intuïtie: amethist, apofylliet, aquamarijn, bergkristal, carneool, diamant, paarse fluoriet, heliotroop, rode koraal, kunziet, labradoriet, lapis lazuli, larimar, lepidoliet, maansteen, opaal, peridoot, prehniet, rhodoniet, rookkwarts, blauwe saffier, sugiliet, topaas, turkoois, zonnesteen.

Liefde: amazoniet, apofylliet, barnsteen, charoïet, chrysopraas, diamant, dioptaas, heliotroop. rode koraal, kunziet, larimar, lepidoliet, peridoot, rhodochrosiet, robijn, rozenkwarts, smaragd, sugiliet, groene en roze toermalijn, unakiet.

Loslaten: obsidiaan, opaal, parel, peridoot, rookkwarts.

Meditatie: amethist, apofylliet, aquamarijn, bergkristal, kunziet, blauwe saffier, sugiliet, blauwe toermalijn.

Reiniging: carneoo, chrysocolla, gele fluoriet, heliotroop, howliet, jadeïet, magnesiet, magnetiet, malachiet, nefriet, prehniet, vuuropaal, vuursteen.

Rustgeving: agaat, amethist, amazoniet, apofylliet, aventurijn, bergkristal, chrysocolla, git, rode koraal, labradoriet, lapis lazuli, lepidoliet, nefriet, malachiet, rhodoniet, rozenkwarts, blauwe saffier, smaragd, sodaliet, sugiliet, tijgeroog, toermalijnkwarts, topaas, turkoois.

Transformatie: amazoniet, borniet, charoïet, chrysopraas, git, lepidoliet, malachiet, obsidiaan, opaal, parel, rookkwarts, rhodoniet, rozenkwarts, serpentijn, smaragd, sugiliet, unakiet.

Vitaliteit: aquamarijn, barnsteen, carneool, chrysocolla, granaat, hematiet, jadeïet, lepidoliet, magnesiet, mosagaat, peridoot, prehniet, pyriet, robijn, tijgeroog, topaas, vuuropaal, zirkoon, zonnesteen.

Vruchtbaarheid: agaat, chrysopraas, rode jaspis, maansteen, mosagaat, parel.

Wijsheid: antimoniet, apatiet, beryl, labradoriet, lapis lazuli, larimar, maansteen, pyriet, blauwe saffier.

Zwangerschap: agaat, carneool, chrysocolla (regenboog), fluoriet, heliotroop, jadeïet, rode jaspis, rode koraal, magnesiet, mosagaat, nefriet, parel, unakiet.