Het maken van eigen wierook

Niks is magischer en hekseriger dan het zien opstijgen van rookwolken uit je ketel of offerschaaltje tijdens een ritueel! Natuurlijk kun je kant en klare mixen gebruiken, of gewoon hars, maar het is leuk om zelf de ideale wierookmix te maken passende bij jouw doel!

Maar hoe ga je dan te werk?

Wat heb je ervoor nodig?

Wierook maken

Een wierookmix kan bestaan uit: verschillende harsen, kruiden, wortels, houtsoorten en etherische olie of geurolie.  Je kunt er zelfs zout of andere mineralen aan toevoegen (wat kleine schilfertjes van edelstenen bijvoorbeeld!)
Als basis is het verstandig één of meerdere harssoorten te gebruiken. Hier voeg je dan de ingrediënten aan toe die jij wilt. Stel ik wil een simpele Volle Maan wierookmix maken? Dan neem ik een eetlepel hars (olibanum bijvoorbeeld), een theelepel rozenblaadjes, 3 gardenia vruchtjes (fijngestampt met een vijzel) en 2 druppels sandelhout olie. Deze ingrediënten mix ik en ik ben klaar!
Wanneer je vervolgens die mix gaat branden, gebruik je nooit meer dan 1 theelepel tegelijkertijd, anders krijg je te veel rookontwikkeling!

Wierook branden

Korrelwierook brand je op een kooltje of een speciale brander met zeef (deze kun je o.a. vinden op www.heksenshop.nl)

Als je de wierook op een kooltje wilt branden moet je ervoor zorgen dat je een vuurvaste ketel of schaal hebt. Deze vul je met een laagje (vogel)zand of zout. Het kooltje steek je aan met een lucifer of aansteken (een aansteker is aan te raden aangezien je soms de vlam wel even onder het kooltje moet houden). Leg het kooltje eventueel op een theelepel tijdens het aansteken anders kun je je handen wel eens verbranden!

Het kooltje is goed doorgebrand als je een rood streepje door het hele kooltje hebt zien gaan. Je legt het kooltje dan op het zand/zout en kunt er nu een theelepel wierook op leggen. Deze rookt en ruikt dan enkele minuten. Het perfecte offer aan de Goden!

Wat zo fijn is aan het zelf maken van wierook is dat je een wierook kunt samenstellen die helemaal past bij wat jij lekker vindt! Zo maak je zelf de perfecte wierook voor tijdens je meditaties, jaarfeesten en maanrituelen, of een wierook om je spell of ritueel meer kracht te geven.