Meditatie

In ons dagelijks leven ervaren we een voortdurende stroom van gedachten, gevoelens en emoties over het verleden, heden en de toekomst die ons afleiden van het bewust ervaren. Meditatie is het oefenen in het voortdurend gewaar-zijn en te leren leven in het hier-en-nu.  Het is een techniek die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te relaxen en bovendien onze geest te verlossen van onnodige gedachtes en hersenactiviteit.

Leren goed te mediteren is ook heel nuttig voor je rituelen. Zo wordt het visualiseren namelijk makkelijker en wordt je minder snel afgeleid. Het even kunnen ontsnappen aan emoties en gevoelens (in het bijzonder stress en drukte) is ook gewoon heel belangrijk. Meditatie maakt je hiervan bewust en geeft jouw geest even deze rust om vervolgens weer met frisse moed en energie aan de slag te kunnen.

Vooral als je net begint met mediteren is het van belang een comfortabele plek te kiezen waar je niet gestoord wordt. Als je meer meditatie ervaring krijgt dan kun je op een willekeurige plek en tijd mediteren.

In het begin zul je makkelijk afgeleid worden tijdens je meditatie oefeningen. Bijv. door geluiden of gedachten. Dat is niet erg. Als je je er van bewust wordt accepteer dat dan en keer dan terug naar je meditatie.

Om te leren mediteren kun je bijv. beginnen met de volgende oefening:

Ga zo comfortabel mogelijk zitten of liggen. Sluit de ogen. Dat maakt het je makkelijker om je te concentreren. Haal enkele malen diep adem en probeer je te ontspannen. Als dit moeilijk is dan kun je ook proberen eerst je spieren aan te spannen om ze vervolgens weer los te laten. Ervaar het gevoel van het ontspannen van de spieren.

Neem nu een mantra in gedachten bijv. een klank, woord of getal. Als je een woord kiest dan kun je het best een woord kiezen met een S of Z klank. Als getal kun je het best met getal 1 beginnen. Maar je kunt bijv. ook kiezen voor een klank bijv. aummmm of ohmmmmmm of iets wat voor jou goed voelt. Herhaal dit woord bijv. in gedachten of spreek het zacht voor jezelf uit. Je kunt het eventueel ook zingen. Laat je helemaal opgaan in je mantra. Probeer aan niets anders meer te denken of niets anders te ervaren. Worden je gedachten toch weggetrokken accepteer dat dan en keer terug naar je mantra.

 

Probeer de oefening in het begin zo´n 5 minuten vol te houden.

Aan het einde van de oefening laat je je gedachten langzaamaan terugkeren naar het dagelijks leven. Geniet van het ontspannen gevoel na de meditatie.

Bij de eerste meditatie ervaringen zul je merken hoe moeilijk het is om je op de mantra te blijven concentreren. Onze gedachten worden vaak afgeleid door invloeden om ons heen. Een auto buiten, een geluid bij de buren, de telefoon die je vergeten was er uit te trekken. Maar ook onze gedachten zelf dwalen voortdurend af. Langzaamaan zul je toch leren onze concentratie aan te houden, maar gun jezelf hier de tijd voor!

Bovenstaande meditatie geeft een goed beeld van de 3 basisprincipes van mediteren:

1. Focussen op één ding of object om onze geest te concentreren.

2. Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken.

3. Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan.

 

Er zijn vele manieren om te mediteren waaronder:

* Concentratiemeditaties voor het leegmaken van de geest

* Inzichtmeditaties voor het observeren van de geest

* Inzichtmeditaties voor contemplatie en zelfonderzoek

* Meditatie in beweging

* Doelgericht mediteren

Maar het allerbelangrijkste van mediteren is dat je een meditatie techniek toepast die bij jou past.