Wat is Reiki?

De letterlijke vertaling van Reiki is de volgende: Je splitst het woord in tweeën Rei betekend laten stromen en Ki (ook wel bekend als chi) is Japans voor Levensenergie. Samen dus “het laten stromen van levensenergie”. Reiki is eigenlijk niets meer of minder dan de energie die er al is. En waarvoor je, als je geboren wordt, nog helemaal openstaat. Het stroomt dan nog ongehinderd door je heen. Maar in de loop van je leven ontstaan er door allerlei emotionele, fysieke redenen, blokkades in jezelf, waardoor de Reiki niet meer vrijelijk kan stromen. Een tekort aan Reiki kan allerlei klachten tot gevolg hebben, lichamelijk maar ook geestelijk.

Reiki is een vriendelijke en liefdevolle wijze van healing. Iedereen kan het ontvangen en na inwijding kan ook iedereen het doorgeven. Reiki is dus ook niet iets van jezelf. Je bent een kanaal voor deze universele vorm van liefde en genezing. Het voordeel is dan ook, dat je als behandelaar iets kunt betekenen voor een ander, maar niet ten koste van je eigen energie. Reiki stroomt door je heen en hoe vaker je het gebruikt, hoe beter het zal stromen. Hoewel het ook zo is, dat je eenmaal ingewijd, ook nooit meer zult dichtslibben voor de reiki-energie.

Hoe voelt Reiki?

Voor vele mensen voelt het heel warm aan. De meeste reiki-kanalen voelen dat hun handen warm tot zeer warm worden. Een enkeling ervaart juist het tegenovergestelde, of voelt tintelingen of prikkelingen in de handen. Zo ook kunnen deze sensaties worden ervaren door de behandelde. Een behandeling geeft vaak een gevoel van rust , van liefde en heling . De energie kan niet gestuurd worden, het gaat naar die plekken waar het het meest nodig is opdat moment. Zo kan het gebeuren, dat iemand graag behandeld wil worden voor een zere knie, maar dat de energie juist stroomt naar een plek waar iemand bepaalde emoties ophoopt. Het kan daarom ook gebeuren, dat er in eerste instantie niets LIJKT te gebeuren met die persoon. Uiteraard hebben stevige blokkades meer dan 1 behandeling nodig. Ook kan tijdens een behandeling een ongekend sterke emotionele reactie vrijkomen. Dit hoort ook allemaal bij het stuk healing wat reiki geeft.

Inwijding en graden

Reiki kun je, zoals eerder gezegd, doorgeven na een inwijding. Er zijn 3 graden ( of 4 sub-graden) te onderscheiden.

Bij Reiki 1 wordt je als reiki kanaal weer opengesteld en wordt je energetische trilling verhoogd. Je bent hierna in staat om jezelf en anderen in persoon te behandelen. Zelfbehandeling is in dit stadium erg belangrijk. Hoe vaker je jezelf behandeld, hoe sneller je allerlei blokkades bij jezelf opheft en hoe beter je met de reiki energie leert werken.

Bij reiki 2 wordt middels de inwijding je trillingsniveau verder verhoogd en krijg je drie symbolen aangereikt, waaronder ook het symbool voor afstandshealing. Je bent nu dus in staat mensen op afstand t helen. MITS je hun toestemming hebt. Maar dit geldt voor alle healingmethoden

Bij reiki 3 wordt je ingewijd als master . Wanneer het opgesplitst is, vormt de eerste inwijding er eentje tot master practitioner en de tweede is er een tot master teacher. Je bent nu in staat om zelf inwijdingen te geven.

De geschiedenis van Reiki

Reiki is een van oorsprong Japanse healingmethode, ook wel bekend als The Usui System of Usui Healing. Reiki wordt doorgegeven via de handen. Het is bekend gemaakt door dr. Mikao Usui (1865-1926).
Hij heeft jaren gestudeerd en gereisd en stuitte op een van zijn reizen op de oude geschriften van volgelingen van Boeddha. Deze geschriften vonden hun basis in het Qi-gong. In deze geschriften werd verteld over een methode van genezen. Usui begrijpt deze niet direct en besluit op een berg te gaan mediteren en vasten. Na 21 dagen krijgt hij in een visioen de werking en het gebruik van de symbolen aangereikt en vanaf dat moment gaat hij mensen in de achterbuurten van Japan helpen. Dit gaat in eerste instantie niet helemaal goed. Usui bedenkt zich, dat het wellicht zo kan zijn, dat mensen ook iets voor hun eigen genezing zouden moeten doen. Hij stelt vervolgens de 5 Reiki leefregels op. Je vind ze in allerlei vormen op het internet maar ze lijken alleen redelijk veel op elkaar. Hieronder een voorbeeld:

Uitgangspunten Reiki

• Maak je vandaag geen zorgen.
• Word vandaag niet boos.
• Eer je ouders en je leraren.
• Voorzie op eerlijke wijze in je levensonderhoud.
• Toon dankbaarheid aan alles.
• Respecteer de eenheid van alle leven.

Usui gaf deze regels mee aan iedereen die hij behandelde, onderwees en inwijdde.  Uiteindelijk onderwees Usui ruim 200 mensen en toen hij overleed had hij tussen de 16 en 18 masters ingewijd, waaronder de heer Hayashi, welke op zijn beurt mw. Hawayo Tkata inwijdde. Zij Wijdde Phyllis Furumoto in en zo werd reiki ook in Amerika en uiteindelijk over de wereld verspreid. Uiteindelijk zijn er meerdere vormen/stromingen van Reiki bekend. Zij vinden echter allen hun oorsprong in het Usui Systeem.