Soorten Wierook

De basis voor een goed wierook recept is één of meerdere harsen of houtsoorten. Ben je benieuwd naar hun betekenis? We hebben er enkele kort omschreven:

Arabische gom

De arabische gom wordt veel gebruikt als wierook. Het is echter een gom en geen hars en daarom heeft het ook nog andere doeleinden.

Wierook: Arabische gom is ideaal als je lekkere wierookmmixen wilt maken omdat het zelf geen sterke geur heeft! Het is dus een goed basis bestanddeel. De wierook is zeer zuiverend en verwijderd negatieve vibraties en kwaad.

Inkt: Het zelf maken van magische inkt voor je Boek der Schaduwen (arabische gom is een belangrijk bestanddeel)

Verdikkingsmiddel: Ook in cosmetica voor o.a. mascara en het verdikken van cremes.

Benzoe

Geur: Zoet, vanille-achtig 

Benzoe bevordert geborgenheid en vrede. Goed bij verkoudheid en bronchitus. Heeft een sensuele en afrodiserende werking. Versterkt fantasie en inspiratie. Goed bruikbaar tijdens meditatie. Traditioneel werd deze hars veel gebruikt voor Indianenmagie.

Goed te mengen met o.a. sandelhout, myrrhe /mirre en tonkabonen.

Copal

Copal werd gebrand door de oude Maya`s, Azteken en Inca`s als geschenk aan de zon. Copal kan gebruikt worden voor meditatie, bescherming en zuivering, om ruimte`s/kamers te zuiveren en negatieve invloeden te verdrijven. 

Dennenhars

Harsbrokken die veel gebruikt worden in Yule wierook, maar ook zeer geschikt voor het reinigen van ruimtes, het verwijderen van negatieve energie, voor bescherming, om te gebruiken in rituelen voor genezing, het aantrekken van voorspoed en geld. Ook te gebruiken bij exorsisme.

Drakenbloedhars

Element vuur - zwaartepunt lichaam.
De drakenbloed palm groeit in de moerasachtige gebieden van Azië, Afrika en Australië. Ook van de Canarische Drakenboom (Dracena cinnabari) stamt een rode Drakenbloedhars. Magische krachten worden aan deze hars toegeschreven met als belangrijkste kenmerken, bescherming, kracht en offeren. Wierook voor offeren en rituelen, krachtig, beschermend en versterkend voor het doorzettingsvermogen. Gemengd met de juiste kruiden en harsen krijg je een zeer sensueel mengsel.
Deze hars versterkt iedere spreuk, heeft een hele spirituele en zware geur en gaat een `eeuwigheid` mee omdat je er zeer weinig tegelijk van hoeft te gebruiken.

Frankincense

Was vroeger kostbaarder dan goud....
Deze wierook heeft een meditatieve, spirituele en openende invloed.
Heeft een zoete en kruidige geur en verspreid zich goed.
Magisch: reinigend, zuiverend, beschermt.

Gloria

Deze mix van zuivere harsen bevordert de spirituele ontwikkeling en helpt bij meditatie. Heeft een frisse en aangename geur.

Gouden korrelwierook

De hars van de zon en de god. Ideaal te branden als wierook voor kracht, op zonnefeesten, bij godenverering etc.

Harmony

Een zeer prettige wierookgeur heeft deze mix van zuivere harsen. Helpt je het evenwicht in jezelf te vinden en terug in balans te komen. En te leven in harmony met de natuur om je heen.

Myrrhe

De geur roept helderheid, inzicht en innerlijke rust op. Myrrhe wordt veel gebruikt tijdens rituelen en meditatie. Het helpt ontspannen. Myrhhe helpt diegene die in het dagelijks leven of spiritueel zijn vastgelopen en weer verder willen met hun leven.

Olibanum (Eritrea)

Olibanumhars is een van de oudste wierookharsen die er bestaan. Het is tevens een van de meest algemene en wordt al zeker meer dan 3000 jaar als wierook gebruikt.
De geur van deze hars is één van de prettigste die wierook kan bieden. De geur is warm en zoet en blijft lang hangen. De hars heeft van zichzelf niet zoveel geur, deze komt pas vrij bij het branden. 
Werking: reinigend, zuiverend, helpt bij meditatie.

Rozenwierook

Rozenwierook (hars)
Element lucht - zwaartepunt geest.
Een zinnenprikkelende geur die het hart opent en emotionele blokkades opheft. Het gevoel kan weer stromen. Een geur die zeer goed te gebruiken is als afsluiting van rituelen en bij het oplossen van relationele problemen.

Styrax

Styrax is een zoetgeurende hars die een prettig en vrolijk gevoel teweeg brengt.
Het schenkt rust en vrede aan hen die mentaal overspannen zijn. Styrax zuivert de sfeer van negatieve gedachten en heeft een opwekkende en euforiserende werking.
Styrax verdrijft het kwaad en door de donkere kleur is het goed te gebruiken in wierook om negativiteit af te stoten en voor een nieuw begin.

Cederhout

Cederhout, rood (Juniperus virginiana)
Element aarde zwaartepunt gevoel.
Een zeer krachtige boom die uit Noord Amerika stamt en een hoogte bereikt van wel 35 meter met een doorsnee van 1,5 meter. Een geliefde wierook van de indianen , het zou de elementen met elkaar verbinden, een harmonieuze sensuele stemming bevorderen en geluk brengen. Wierookrituelen met cederhout versterken de ziel, de kern van ons wezen, de verbondenheid met de aarde word versterkt. De psychische innerlijke aspecten dienen op de voorgrond te staan tijdens een wierookritueel. De beschermende harmoniserende kracht brengt de geest tot helderheid en bouwt onze innerlijke kracht op. 

Dennennaalden

Ruikt heerlijk! Heeft een veelzijdige betekenis: staat voor kracht, tegen negatieve vibraties, maakt vruchtbaar, is zuiverend, genezend, beschermt en stuurt vijanden terug. Wordt ook gebruikt in geld spreuken.

Rozemarijn

Rozemarijn - (Rosmarinus officinalis)
Element vuur - zwaartepunt geest.
In heel Europa wordt deze plant gevonden en is geliefd om zijn kruidige aroma. In oude tijden veel gebruikt om boze geesten af te weren en ook een algemeen medicinaal middel tegen allerlei kwalen. Een heet kruidige geur, die voor veel mensen een gevoel van vertrouwen opwekt. Leent zich uitstekend om een wierookceremonie af te sluiten en geeft een energetische impuls aan ieder proces. Stimuleert daadkracht.
Ideaal om toe te voegen aan wierook melanges met als doel `het bereiken van iets`.

Sandelhout (rood)

Dit kruid/hout staat symbool voor bescherming, genezing, verdrijft negatieve vibraties, is erg magisch, contact met beschermengelen, hoger zelf en hét kruid voor Lammas / Lughnasadh.
Zeer goed te gebruiken in wierook als basis omdat het een houtsoort is.

Sandelhout (wit)

Element aarde - zwaartekracht gevoel.
Groeit vooral in India (Mysore). Pas na 20 jaar ontstaat het geliefde geurige harde hout. Over de gehele wereld geliefd en in alle religies en culturen heeft het een plaats gevonden in ceremonieën en rituelen.Voor spirituele en zinnelijke ondersteuning, centrerend, harmoniserend, meditatiebevorderend, aardend, helpt bij overgangsprocessen naar een betere wedergeboorte. Helpt om onze natuurlijke verbinding met de aarde te activeren en herstellen. Vermindert angst en egoïsme, geeft innerlijke kracht. Leent zich uitstekend om met bijna alle wierooksoorten gemengd te worden.

Witte salie

Element water -zwaartepunt lichaam.
Witte Salie groeit in het zuiden van Californië langs de kusten. Bij de Indianen heeft salie een belangrijke functie. Tijdens een wierooksessie kan er een sterke verzachtende helende energie vrijkomen. Dat maakt deze wierook juist zo geschikt als begeleider van gebed en meditatie. Versterkt geloof, visie en spiritualiteit, sterk reinigend, vitaliserend, bevordert vaardig handelen en helderheid, veel gebruikt voor `aurareiniging` en het reinigen van woonruimtes.