Het eerste Boek der Schaduwen

Het eerste 'Book of Shadows' werd door Gerald Gardner geschreven in 1953. (Wil je meer weten over Gardner? Kijk dan bij 'geschiedenis van de hekserij').

Dit boek was gebaseerd op zijn 'Ye Bok of Magical Art'. Sinds die tijd wordt de term 'Book of Shadows' gebruikt voor het boek dat een Wicca of heks voor zichzelf bijhoudt. Hierin verzamelt een heks al zijn/haar informatie betreffende hekserij. Dat kunnen rituelen zijn, een lijst van magische symbolen en hun betekenis, hoe je je eigen wierook kunt maken etc.

Indeling Boek der Schaduwen
Er bestaan geen regels voor je Boek Der Schaduwen en je kunt hem het beste invullen op jouw eigen manier.

In iedere heksen webwinkel en in vele esotherische winkeltjes kun je zo'n Boek Der Schaduwen kopen (vaak erg duur). Het leukste en meest gebruikelijke is echter een eigen boek te maken:

Koop een dummie bij de boekwinkel (vaak voor enkele euro’s te vinden bij de ‘boekenvoordeel’ of ‘witte boekenmarkt’.) Bekleed deze met stof of leer (fluweel is erg mooi) en beplak de kaft met kraaltjes, lint, glitters etc. Bij de stoffenwinkel kun je voor een paar euro speciale textiellijm kopen. Dit is ideaal voor het beplakken van je eigen Boek Der Schaduwen!

Vind je het moeilijk een goede indeling te bedenken voor je boek? Dan kun je misschien wat inspiratie halen uit deze indeling:

-Index

- Rituelen en spreuken

- Je (zelfgemaakte) recepten voor wierook, esbatkoekjes, kruiden etc.

- Uitleg en werking van verschillende soorten magie en je bevindingen (kaarsenmagie, kleurenmagie, maanmagie, etc.)

- Devinatievormen en geschriften

- Beschrijvingen van Goden en Godinnen

- Edelstenen

- Verklarende woordenlijst van allerlei termen

- Informatie over andere paganistische stromingen

- Symbolen

- Meditatietechnieken en je bevindingen

- Handwerk, zoals het maken van je gereedschap

- Aantekeningen over de jaar- en maanfeesten

 

Theban

Sommige heksen maken gebruik van het Theban schrift (heksenschrift) om dingen in hun Boek Der Schaduwen te zetten wat zij niet leesbaar willen maken voor anderen.  Veel heksen kennen dit schrift. Er zijn verschillende vormen en uitgaven van het Thebanschrift. Hiernaast vind je één van de vele manier om het te schrijven.

Wijden van je Boek der Schaduwen
Als je het boek hebt gemaakt en je bent klaar om erin te gaan schrijven, kun je het, wanneer je hier behoefte aan hebt,  eerst wijden. Dit kun je het beste doen bij Wassende Maan.

Je zet een kom zout klaar, een kom water, een kaars en wierook. Trek de cirkel, roep de wachters aan en leg het boek op het pentakel. Steek de kaars en de wierook aan. Concentreer je op de zuivering van het boek, leg de punt van je athame plat op de voorkant en zeg:

Boek van woorden, boek van daden
In jouw wijsheid wil ik baden
Bij de zon, de sterren en de maan
Ik vraag je om mij bij te staan

Haal het boek vervolgens driemaal door de wierook, dan driemaal licht door de kaarsvlam, besprenkel het met water en zout, terwijl je de woorden nogmaals herhaalt. Je stuurt de wachters nu weg. Het boek is klaar voor gebruik!

Het Dagboek der Schaduwen
Naast een Boek Der Schaduwen bezitten veel heksen ook een Dagboek Der Schaduwen. Je kunt dit boek eigenlijik als een heksendagboek beschouwen. Hierin kun je al je bevindingen en belevingen als heks opschrijven. Hoe verliep je ritueel? Wat zou je de volgende keer anders doen? Welke vorm van meditatie vind je nu het prettigst? Waar wil je de komende tijd meer over gaan leren/lezen? Etc.

Dit boek hoef je niet in te wijden. Het is natuurlijk wel leuk om het te versieren!