De Creatieve Heks

Op deze pagina vind je tips en uitleg om je eigen heksenspullen te kunnen maken.

Je eigen runenset maken

Er zijn veel verschillende manieren om je eigen runenstenen te maken. De meeste sets worden echter gemaakt van klei, hout of stenen.

Stenen

Simpele (grote) kiezels zijn al een prima materiaal! Men zegt dat iedere steen zijn eigen ziel heeft en een verhaal te vertellen heeft. Dat maakt stenen dus bijzonder geschikt. Edelstenen zijn natuurlijkhet mooist, maar je hebt er 25 nodig en dit zal dus erg duur worden.

Hout

Je kunt natuurlijk ook takken gebruiken van je favoriete boomsoort. Of gebruik verschillende boomsoorten. Zij hebben tenslotte, net als de runentekens, ieder hun eigen krachten en betekenis. Runen maken van hout kan een heel karwei zijn. De runen dienen tenslotte allemaal ongeveer even groot te zijn en het is het beste eventueel schors te verwijderen. Je dient vervolgens de stukjes hout wat te schuren en eventueel van lak te voorzien wanneer je de runen op het hout hebt geschilderd / gebrand. Losse takken in het bos zijn vaak niet geschikt voor runen, omdat de takken dood zijn en het hout dus niet meer intact en sterk is. De set zal dan snel vies worden, afgeven en kapot gaan. Let daar dus goed op!

Klei

Wil je het niet te moeilijk maken gebruik dan gewoon klei en kerf de tekens hierin, of schilder ze er op. Een kwartiertje kleien, in de oven ermee en klaar! Er zijn zelfs kleisoorten die niet eens in de oven hoeven. Deze vind je vaak in speelgoedwinkels en zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Vergeet niet je runen een mooi kleurtje te geven!

Een zakje maken voor je runenset

Wanneer je je eigen runenset hebt gemaakt, horen ze natuurlijk ook in een eigen gemaakt zakje! Dit zakje is makkelijk te maken van (sky)leer of stof. Knip en grote cirkel (ongeveer 30 cm doorsnede) en perforeer deze met gaatjes (aan de buitenzijde). Hier haal je een koord of touw doorheen en het zakje is klaar!

Versieren kun je hem het beste met kralen, teksten, hangertjes of lovertjes. Je kunt natuurlijk ook een mooi zakje kopen in een new age of heksenwinkeltje, maar deze zijn over het algemeen best prijzig in deze maat!

Je eigen runenkleed maken

Het kleed is meestal zwart (dan worden er geen invloeden van buitenaf aangetrokken) en het patroon rood of paars, maar je kunt natuurlijk een kleur kiezen die jouw zelf het meeste aanspreekt! Op de pagina ‘kleurenmagie’ kun je meer lezen over kleuren en hun betekenis, dit kan je helpen een keuze te maken.

Op de pagina ‘runen’ wordt meer uitgelegd over de wijze waarop een runenkleed gebruikt kan worden en wat de verschillende patronen betekenen.

Het maken van je eigen boek der schaduwen

Koop een dummie bij de boekwinkel (vaak voor enkele euro’s te vinden bij de ‘boekenvoordeel’ of ‘witte boekenmarkt’.) Bekleed deze met stof (fluweel is erg mooi) en beplak de kaft met kraaltjes, lint, glitters etc.

Bij de stoffenwinkel kun je voor een paar euro speciale textiellijm kopen. Dit is ideaal voor het beplakken van je eigen boek der schaduwen! Mocht je inspiratie zoeken voor een mooi handgeschreven of getypt boek der schaduwen? Op: Merlin vind je de mooiste lettertypes die ook als voorbeeld voor jou zelf kunnen dienen!

Een pentakel maken

Een pentakel kun je maken van hout, klei, steen of was. Ik kan je een pentakel van was aanraden omdat deze makkelijk te bewerken is en je er eventueel kruiden en etherische olie in kunt verwerken om hem extra kracht te geven. Je warmt de was, die je o.a. kunt kopen bij Pipoos, au bain marie op en giet laagje voor laagje in een oude koekenpan. Wanneer het pentakel droog is, is hij makkelijk te verwijderen uit de pan. Mocht dit je toch niet lukken zonder het pentakel te beschadigen, warm de pan dan heel lichtjes op en hij glijdt er zo uit. Bij de meeste knutselzaken kun je ook was kopen om kaarsen mee te versieren (in dunne vellen), deze zijn ideaal om je pentakel mee te versieren. Ook verkopen ze een soort wasverf om een groot pentagram mee te kunnen maken op het pentakel.

Ook klei werkt erg makkelijk, maar maak hem dan niet te groot (maximaal 20 cm doorsnede) anders breekt hij erg snel. Een leuke versiertip voor een pentakel van klei is het gebruik van edelstenen. Die kun je in de rand of in het midden makkelijk in de klei drukken!

Een ronde tegel in het tuincentrum kopen en deze met verf voorzien van een pentagram kan natuurlijk ook! En bij de meeste houtzagerijen kun je een schijf hout kopen voor 1 of 2 euro! Echter deze is dan meestal wel vrij dik, omdat dit moeilijk te snijden is.

Zoek een duidelijk voorbeeld van een pentagram op internet en print deze uit. Dit kan als voorbeeld of mal dienen waarlangs je het pentagram overtrekt op je pentakel.

Een Yuleblok maken

Neem een stuk hout (normaal is het eikenhout, maar doe lekker wat je niet laten kunt). Je kunt er een mooi stuk gevallen hout uit het bos voor gebruiken of hout voor op het haardvuur.

Ga het bos eens in en verzamel de dingen die je mooi vind, bv eikeltjes, denneappels, takjes met groene naalden eraan, misschien liggen er nog kastanjes. Zorg dat je touwtjes, lijm of ijzerdraad bij de hand hebt om de verzamelde spulletjes op je blok mee vast te binden.

Zet een gezellig muziekje op en brand wat wierook (niet verplicht natuurlijk, maar vind ik persoonlijk altijd lekker rustgevend) en ga aan de slag. Maar je blok mooi op je eigen manier en bedenkt tijdens het versieren wat je wens voor het volgende jaar is. Denneappels staan bijvoorbeeld voor vruchtbaarheid. Gebruik die als je zwanger wilt worden.

Denk je dat je blok klaar is, dan is hij ook klaar. Je kunt het zo gek niet bedenken, als jij vind dat hij mooi is, dan is hij klaar en kun je hem nog op je altaar leggen totdat het tijd is om hem in het vuur te gooien.