Maanfeesten

De eerste kalender die de mens gebruikte was niet gericht op de zon, maar op de maan. Vanaf de prehistorie heeft de maan de mensheid gefascineerd. In vrijwel alle oude culturen bepaalden maankalenders de meest geschikte momenten om te zaaien, te oogsten, te trouwen of feest te vieren. De jaarcyclus van de natuur werd bijna overal verbonden met een cyclus van beurtelings twaalf en dertien manen, die min of meer gelijktijdig liepen met het zonnejaar.

The Blue Moon

Sinds de invoering van de kalender van Paus Gregorius XIII in 1582 (gericht op de zon), hebben we twaalf maanden - dus manen - per jaar en éénmaal in de drie jaar een dertiende maan. Aan deze dertiende maan, door de Amerikanen 'the blue moon' genoemd, worden grootste krachten toegeschreven. Je zou op deze avond alles kunnen wensen wat je maar wilt. Wanneer je echter naar de oude Keltische kalender kijkt (de kalender gebasseerd op de manen) is dit niet logisch en verschijnt deze maan gewoon 29,5 dagen na de andere maan, maar valt toevallig in dezelfde maand van de zonnekalender. Toch is het leuk aan deze maan net even wat meer aandacht te besteden!

De maankalender

Vroeger waren er dus veel culturen die hun kalender basseerde op de maancyclus. Zo ook de druiden, die leefden volgens een maankalender van dertien manen. Deze kalender wordt ook aangeduid als de Keltische Maan-bomenkalender.

Nummer Maan Periode Volle Maan
1 Maan van de Langste Nacht 6 dec. - 3 febr. 21 dec. - 19 jan.
2 IJsmaan 4 jan. - 4 mrt. 19 jan. - 18 febr.
3 Sneeuwmaan 3 febr. - 3 apr. 18 febr. - 19 mrt.
4 Maan van de Dood 4 mrt. - 2 mei 19 mrt. - 18 apr.
5 Maan van het Ontwaken 3 apr. - 1 juni 18 apr. - 17 mei
6 Grasmaan 2 mei - 30 juni 17 mei - 16 juni
7 Plantmaan 1 juni - 30 juli 16 juni - 15 juli
8 Maan van de Roos 30 juni - 29 aug. 15 juli - 14 aug.
9 Maan van het Weerlicht 30 juli - 27 sept. 14 aug. - 12 sept.
10 Oogstmaan 29 aug. - 27 okt. 12 sept. - 12 okt.
11 Jachtmaan 27 sept. - 25 nov. 12 okt. - 10 nov.
12 Bloedmaan 27 okt. - 6 dec. 10 nov. - 10 dec.
13 Boommaan 25 nov. - 4 jan. 10 dec. - 21 dec.

Hoewel wij in onze zonnekalender beginnen met januari, beginnen de meeste paganisten en heksen het nieuwe jaar op 1 november. Daarom zullen de manen van november hieronder als eerste worden behandeld eindigend bij oktober.

Wat vier je nu tijdens deze volle maan? Wat is het thema? Welk Jaarfeest kun je aan de maan koppelen en welke planten. kruiden, voedsel en dranken corresponderen hieraan? Hierop proberen wij, door middel van een boek van Clauda van der Sluis, antwoord te geven.

Claudia van der Sluis geeft in haar boek 'Het grote boek van de maan' de manen per maand aan. Dit omdat je dan de invloeden van de seizoenen aan de manen koppelen kunt en dit sluit aan bij de manier waarop de natuur zich op dat moment gedraagt en wat er met jouzelf van binnen gebeurt. Dit vinden wij belangrijker dan een naam..... Daarom hebben we boven de informatie de betreffende maand genoteerd.

November

Kleuren: bloedrood, bruin, donkergroen, oranje
Feestdag: 31 oktober, Samhain
Drank: sinaasappelwijn
Eten: hazelnoten, walnoten, prei, kweepeer, appels, peren
DVersiering: herfstaccenten, gedroogde noten en bladeren in krans
Bomen en heesters: beuk, laurier
Planten, kruiden en bloemen: wilde wingerd, aster, kleine lampionplant, wild kattekruid, scharlei
Stenen: topaas, citrien, tijgeroog
Dieren en insecten: beer, hert
Thema: afscheid en overleving
Deze maan wordt vaak genoemd: Sneeuwmaan, Bomenmaan of Bloedmaan

Oude dieren moeten plaats maken voor jonge, gezonde dieren. Dit was vroeger de tijd om de wintervoorraad aan te vullen met gedroogde en gezouten vlees, omdat de bittere kou niet lang meer op zich liet wachten. De bomen laten meer en meer hun bladeren vallen, takken worden kaal, het winterse beeld begint een gezicht te krijgen. Er zijn veel regenbuien en herfststormen, het wordt echt koud, donker en vaak mistig. Op 31 oktober is het Samhain, van oudsher het feest waarin de doden werden geëerd en de sluier tussen de werelden het dunst zou zijn. Er lijkt ook wel een sluier over de Aarde te hangen. Wie de moeite neemt om naar het bos te gaan zal zich verbazen over de schatten die de natuur rijk is. Bonte bladeren en verse noten worden afgestoten door de bomen en wie ze nodig heeft maakt er gebruik van. De eerste sneeuw laat zich zien en er is regelmatig nachtvorst, vandaar ook de naam Sneeuwmaan.

Ritueel
In het Volle-Maansritueel van deze Maan kun je de gelegenheid nemen om de doden te eren. Plaats foto's dierbare overledenen op je altaar. Versier het altaar met overblijfselen uit de natuur die het thema van deze Maan symboliseren. Bijvoorbeeld eikels, een altaarkleed van gedroogde bladeren in verschillende tinte, en pompoenen waarin kaarsen zijn gestoken. Bedank van tevoren wat het doel is van je ritueel en kijk terug op wat het afgelopen jaar je heeft gebracht en geleerd. Wat is jouw overgang en waar moet je afscheid van nemen? Hoe zie je het komende jaar? Dit Volle-Maansritueel is heel geschikt om een visualisatie in te verwerken.

 

December
Kleuren: donkergroen
Feestdag: 21 december, Yule
Drank: sinaasappeldranken
Eten: noten, appels, sinaasappel, kalkoen, granaatappel
Versiering: rood, groen, goud en zilver
Bomen en heesters: spar, den, cipres, taxus, ceder, eik, pijnboom, berk
Planten, kruiden en bloemen: witte lelie, hyacint, slruin, kerstster, hulst, maretak, winterjasmijn, kerstroos
Stenen: zirkoon, turkoois, robijn
Dieren en insecten: zalm, wilde zwaan, adelaar, winterkonikje

Thema: wedergeboorte
Deze maan wordt vaak genoemd:
Eikenmaan, Lange Nachtmaan of Boommaan.

De Maan net na Yule wordt ook wel de Lange-Nachtmaan genoemd omdat op 21 december de dag het kortst is en de nacht het langst is en dan de terugkeer van het licht gevierd wordt: Yule. Zoogdieren zoals herten, wezels, hermelijnen en hazen beschermen zich met hun wintervacht goed tegen de kou. Ze kunnen steeds moeilijker voedsel vinden. Verzamel uit de natuur materialen om te gebruiken op je altaar. Tref voorbereidingen voor Yule door versieringen te maken voor de Yuleboom.

Ritueel
Versier je altaar met een krans van dennetakken, hulst en marretakken. Tijdens het ritueel offer je deze aan het vuur. Verwelkom het llicht en de geboorte van nieuwe plannen. Schrijf ze op en vertrouw ze toe aan het vuur, waarna ze worden opgenomen in de ether.
Januari

Kleuren:donkergroen
Feestdag: 21 december, Yule
Drank: sinaasappeldranken
Eten: noten, appels, sinaasappel, kalkoen, granaatappel
Versiering: rood, groen, goud en zilver
Bomen en heesters: spar, den, cipres, taxus, ceder, eik, pijnboom, berk
Planten, kruiden en bloemen: witte lelie, hyacint, slruin, kerstster, hulst, maretak, winterjasmijn, kerstroos
Stenen: zirkoon, turkoois, robijn
Dieren en insecten: zalm, wilde zwaan, adelaar, winterkonikje

Thema: wedergeboorte
Deze maan wordt vaak genoemd:
Wolfmaan, Sneeuwmaan of IJsmaan.

Iedere naam van de Maan wordt geassocieerd met een gebeurtenis die in die maand plaats vindt. Tijdens hartje winter wordt de Maan die dan opkomt Wolfmaan genoemd. Het kost dan weinig moeite je voor te stellen hoe het gehuik van de wolven weerklinkt. In onze moderne tijd zullen we daar - zeker in Nederland - maar weinig mee te maken hebben, behalve misschien als je dichterbij een dierentuin woont. Maar vroeger lag dat anders. Wolven kwamen in roedels, gedreven door honger, steeds dichter bij de woonkernen van mensen, dichterbij dan in de andere maanden. In de maand van de koudtse en donkerste Maan was het voor de wolven moeilijk om aan eten te komen. In deze tijd is het goed om terug te kijken naar wat het voorgaande jaar je heeft gebracht en wat het komende jaar je kan brengen. Neem afscheid van het afgelopen jaar en kijk vooruit, verheug je op nieuwe gebeurtenissen. Het belangrijkste in deze maand is om los te kunnen laten, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe zaken.

Ritueel
Versier je altaar met grijze en witte elementen. In je ritueel kun je bescherming verwerken. Dit is een tijd van verdieping, waar deze stille donkere maan zich goed voor leent. Het lijkt nog ver weg, maar het zal niet lang meer duren voor de lente weer aanbreekt.

Februari

Kleuren: wit en zilver
Feestdag: 1 februari, Imbolc
Drank: kruidenthee, kruidenwijn
Eten: chocola, melkproducten, uien, knoflook, zaden, appels, peren
Versiering: lampionen, bezem, gele bloemen
Bomen en heesters: laurierboom, eik, klimopblad
Planten, kruiden en bloemen: lavendel, paardebloem, sneeuwklokje, krokus, hulst, salie
Stenen: amethist, onyx, heliotroop
Dieren en insecten: beer, vos, wolf, pimpelmees, tortelduif, das, haas, ooievaar, bosuil
Thema: schoonmaak, nieuwe start
Deze maan wordt vaak genoemd:
Stormmaan of Dodenmaan.

In deze periode laat de natuur nog even zien hoe hard ze kan zijn. De bittere koude kan ondanks de voorbode van de lente nog een tijdje aanhouden. Meren en sloten die bevroren zijn lenen zich nog voor een laatste rondje op de schaats. Dieren houden het in het staartje van de winter soms niet meer vol en sterven; anderen ontwaken uit hun winterslaap, een scherp contrast met de lammetjes die in de wei ronddartelen. Sneeuwklokjes steken hun kopjes op en een waterig zonnetje breekt door, dat in de komende tijd steeds aan kracht zal winnen. Februari staat bekend om de heftige stormen die over het land razen, vergezeld van angstaanjagende bliksemflitsen en kletterende stortregens. Daarmee lijkt de winter te worden weggespoeld. DIt is een tijd van schoonmaak. Het Romeinse woord "februaris" betekent "maand der reiniging", een prima moment om de lente fris en schoon te beginnen. Hier komt ook het oude gebruik vandaan om een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Door de hevige stormen zie je overal veel hout liggen. Gebruik verse takken voor een nieuwe staf of verzamel dunne twijgen om te drogen en er later een nieuwe bezem van te maken. Op 1 februari wordt het jaarfeest Ombolc gevierd, het begin van het voorjaar. Dan wordt de Ierse Godin Birgid vereerd. Op deze dag maak je een Brigittapop van stro, die een mooi plekje krijgt in huis of op je altaar.

Ritueel
Versier je altaar met veel wit en gedroogde lavendel. Maak een neiuwe bezem en voer hiermee een rituele handeling uit die symboliseert dat je hinderlijke overblijfselen uit het verleden wegveegt.

Maart

Kleuren: groen, geel, paars
Feestdag: 21 maart, Ostara
Drank: kruidenthee
Eten: zaden, groene groenten, gekruide cakejes, appels, peren
Versiering: geverfde eieren, decoraties met konijnen en hazen, lentebloemen
Bomen en heesters: zwarte populier, iep, magnolia
Planten, kruiden en bloemen: narcis, wilgenkatjes, maarts viooltje, madeliefje, lavendel, lelietje-van-dalen
Stenen: aquqmarijn, heliotroop, hematiet
Dieren en insecten: kat, steenuil, kikkers, spreeuw, zwaluw, wilde gans
Thema: vernieuwing

Deze maan wordt vaak genoemd:
Ontwaakmaan, Zaaimaan of Kuismaan.

Maart is de tijd van ontwaken, maar er wordt ook gezaaid. Het leven bloeit op, dieren en mensen krijgen weer zin om zich te laten zien. De nachtvorst is nog niet geheel verdwenen en kleine zwakke plantjes kunnen het net niet overleven. Sterkere soortgenoten zetten hun wortels juist vaster in de grond. Hetzelfde geldt voor jong grut in de dierenwereld, alleen de sterkste dieren overleven het en groeien op. Het heidense lentefeest Ostara wordt door paganisten op een speciale manier gevierd. Men geeft elkaar een felgekleurd ei, liefst rood, waarop een wens staat geschreven. Het geven van eieren aan elkaar is al een oud gebruik dat van vele eeuwen geleden stamt, nog voor het christendom bestond. Tijdens Ostara werd de lentegodin Eostre vereerd. Zij werd omringd door bloemen en gekleurde eieren en vaak werd zij afgebeeld als haas, een vruchtbaarheidssymbool, net als het ei dat nieuw leven symboliseert. Ostara is alweer een hele tijd in ere hersteld. Voor paganisten is dit feest het hoogstepunt van de lente.

Ritueel
Versier je altaar met zachtgele, paarse en witte kleuren. In het ritueel begroet je het nieuwe seizoen en kun je een zaadje planten dat jouw nieuwe plannen symboliseert. Sterke plannen hebben kans van slagen, visualiseer daarom wat jij van het leven verwacht.

April

Kleuren: groen, geel
Feestdag: 1 mei, Beltane
Drank: abrikozenwijn
Eten: eieren, chocolade, meloen, kiwi, aardbeien
Versiering: groene, roze en gele accenten op het altaar, een geel altaarkleed, groene, roze of gele kaarsen, lentebloemen
Bomen en heesters: peperboompje, kersenbloesem, berk, beuk
Planten, kruiden en bloemen: narcis, tulp, hondendraf, judaspenning, paardenbloem
Stenen: diamant, bergkristal, heliotroop
Dieren en insecten: pelikaan, egel
Thema: geboorte, groeien en ontdekken
Deze maan wordt vaak genoemd: Haasmaan, Grasmaan, Zaaimaan of Maan van het Ontwaken.


De natuur komt langzaam tot leven en de terugkeer van de lente wordt uitgebreid geveird. Het gras begint weer te groeien en ook in deze Maan wordt er gezaaid, net als in maart. Vaak valt deze Maan rond het jaarfeest Beltane, een vruchtbaarheidfeest dat op grootste wijze op de avond van 30 april wordt gevierd en waarbij een meiboom wordt geplant. Ook in het ritueel van deze Maan kun je Beltane-elementen terug laten komen. Alles wat te maken heeft met vruchtbaarheid en geboorte past hierin. Dit is tevens het moment om eenjairge planten en bloemen te zaaien en bloembollen te rooien.

Ritueel
Het ritueel dat je met deze Maan kunt doen kan te maken hebben met geboorte en ontwaken. Stel voor jezelf vast wat het doel is dat jij wilt bereiken en plan daaromheen het ritueel. Maak dan een amulet met de kleuren van de Maan en draag dit tot jouw doel is bereikt.

Mei

Kleuren: groen, roze, blauw en geel
Drank: mede
Eten: salades, kersen, aardbeien, druiven, licht verteerbaar voedsel
Versiering: rood, groen, blauw, roze
Bomen en heesters: eik, esdoorn, meidoorn, sering, goudenregen, kastanje, brem, appel- en perenboom, vlier
Planten, kruiden en bloemen: wilde goudensbloem, koolzaad, violier, gebroken hartjes, lelietjes-van-dalen, pioenroos, duinroosje, kamille, kamperfoelie
Stenen: smaragd, chrysopraas, turkoois
Dieren en insecten: koekoek, kievit, nachtegaal
Thema: twee-eenheid en harmonie

Deze maan wordt vaak genoemd: Plantmaan


Mei is de Maan van liefde, huwelijk en vruchtbaarheid. Liefdesmaan zou ook wel een toepasselijke naam zijn. Alles staat in bloei en het leven krijgt weer volop kleur door een ware explosie aan voorjaarsbloemen. Ook het jonge leven dient zich aan. Vogeltjes kruipen uit het ei en veel insecten laten zich weer zien. Op dit moment worden er nog volop planten en kruiden geplant.

Ritueel
Deze Maand staat in het teken van liefde. Maak sieraden van schelpen en bloemen, kook en dans gezamelijk met de mensen waar je van houdt. In je ritueel stuur je liefde naar hen die je een warm hart toedraagt. Maak kleine cadeautjes en laad deze op met energie. Visualiseer er wensen voor je geliefden in.

Juni

Kleuren: rood, roze, geel en oranje
Feestdag: 21 juni, Midzomernacht (Litha) - 24 juni, Sint-Jansnacht
Drank: mede
Eten: honingkoekjes, kersen, meloen, ananas
Versiering: rozen
Bomen en heesters: walnoot, hazelaar, vlier, jasmijn, linde
Planten, kruiden en bloemen: kruidje-roer-me-niet, klaproos, korenbloem, nachtschone, sint-janskruid, duizendschoon, rozen en orchideeën
Stenen: chalcedoon, maansteen, parel
Dieren en insecten: vlinder, koekoek, zwarte specht, muggen
Thema: evenwicht

Deze maan wordt vaak genoemd: Honingmaan of Rozenmaan


Juni is de beste tijd voor het plukken van allerlei kruiden, deze Maan had ook heel goed Kruidenmaan kunnen heten. Op 21 juni begint de zomer en vieren we de kortste nacht tijdens het Midzomerfeest. Het oude heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe en daar plukken we nu de vruchten van. Op 24 juni vierden men vroeger het oude midzomerfeest Sint-Jan, waarbij sint-jansvuren werden ontstoken en woningen werden versierd met korenbloemen, notenbladeren - een symbool van vruchtbaarheid - en sint-janskruid. Deze nacht zou vol magische geheimen zijn. Men sneed in deze nacht de wichelrode en het sint0janskruid werd geplukt. Een bosje sint0janskruid zou volgens het oude volksgeloof tegen onweer en bliksem beschermen. Op de dag van Sint-Jan werd water uit de rivier geschept en gewijd. Dit water kon men dan het hele jaar gebruiken om zich te beschermen tegen onweer.
Juni is de Maan van honing en rozen, de maand waarin veel stelletjes trouwen, vandaar ook de Engelse benaming Honeymoon, die we nu nog kennen als de huwelijksreis.
In deze periode zaaien de boeren hun akkers in en vieren een feest waarbij aan de Goden om een goede oogst wordt gevraagd.

Ritueel
Versier je altaar met rozen en sint-janskruid en maak een rozenkrans (zonder doornen) voor in je haar. Als de Volle Maan op het Midzomerfeest valt kun je iets extra's doen om de natuur te eren. De doelen die je had gesteld zijn nu vermoedelijk bereikt, maar klopt het wat je wilde? Is je leven in evenwicht? Zo nee, bedenk dan wat je kunt doen om dat alsnog te bewerkstelligen. Heb je wel bereikt wat je wilde, dan is het nu tijd om te gaan bedenken wat je verder te doen staat.

Juli

Kleuren: geel, oranje, lichtgroen
Drank: kruidenwijn
Eten: bessen, bramen, frambozen en druiven
Versiering: graanpoppetjes, gedroogde bloemblaadjes
Planten, kruiden en bloemen: waterlelie, vingerhoedskruide, roos, stokroos, heksenkruid, lupine
Stenen: robijn, carneool, vuuragaat
Dieren en insecten: krab, kreeft, schildpad, vlinder, koolwitje, sprinkhaan
Thema: koesteren wat je hebt

Deze maan wordt vaak genoemd:
Weimaan, Hooimaan, Maaimaan of Lichtende Maan

Het weer is broeierig en levensmiddelen bederven nu sneller dan gewoonlijk. In de weilanden verzamelen zich grote groepen spreeuwen, kievieten en zwaluwen om naar het zuiden te vliegen. Het eerste fruit wordt geoogst en snel verzameld om bederf tegen te gaan.

Ritueel
In juli is het echt weer om aan het strand een ritueel te doen. De koele zeebries is een welkome afleiding voor het doorgaans zo warme weer. Verzamel schelpen en maak er mooie voorwerpen van, zoals een kandelaar: versier je altaar met deze voorwerpen.

 

Augustus

Kleuren: geel, oranje
Dranken: frambozen- en bramenwijn
Eten: tomaten, komkommer, kaneelstokjes, mais, granen, chutney, jam, druiven, bramen
Versiering: graanpoppetjes, gedroogde bloemblaadjes, kransen
Planten, kruiden en bloemen: zonnebloemen, papaver, gladiool, hortensia, heide
Stenen: peridot, groene aventurijn, groene toermalijn
Dieren en insecten: sperwer, kraanvogel, libelle, lieveheersbeestje
Thema: vergaren

Deze maan wordt vaak genoemd:
Maismaan, Gerstmaan of Maan van het Weerlicht

In augustus worden de schatten van het land geoogst en verzameld en wordt Lammas gevierd. De naam van dit jaarfeest is afgeleid van het Angelsaksische woord hlafmas dat broodfeest betekent. Een ander woord voor het jaarfeest is Lughnasadh, afgeleid van de god Lugh, god van het graan. Het wordt op 31 juli of 1 augustus gevierd en is traditioneel een oogstfeest. Op deze dag is het vanzelfsprekend een mooi groot bood te bakken, dat van het eerste verse graan van de bakker of molenaar gemaakt wordt.
Vroeger ging de oogst gepaard met mooie gebruiken zoals het plukken van veldboeketten waar een haas van werd gevormd. Daarna volgde de hazenborrel, waarbij iedere arbeider een flinke slok jenever nuttigde.
Dezelfde avond werd er in de openlucht verzameld en dorsmaal gegeten dat bestond uit karnemelkpap met rozijnen, stroop en kaneel.
Tegenwoordig worden met de overblijfselen van het koren versierselen gemaakt, de zogenaamde graanpoppetjes. Je kunt ze ook van grashalmen en lavendel maken.
Het zal niet lang meer duren of de herfst kondigt zich aan en dat is in de natuur al te merken. Bladeren worden fletser en geler. Veel vogelsoorten vertrekken naar het zuiden.

Ritueel
Versier je altaar met kunstige vlechtwerken van koren. Een hoorn des overvloeds symboliseert de overdaad aan vruchten en voedsel van het land. Tijdens de esbat kun je aandacht schenken aan wat je van het verleden hebt geleerd. Denk na over de ervaringen en schrijf in een dagboek. Bak geurige broodpoppen en deel ze uit tijdens de esbat.

September

Kleuren: allerlei tinten groen, goudgeel, oranje, goud, warmrood, bruin
Feestdag: 21 september: herfstequinox, Mabon
Dranken: wijn
Eten: noten, zaden, pompoenen, mais, bessen, rozenbottels, pruimen, appels
Bomen en heesters: lijsterbes, vlierbes, jeneverbes, walnoot
Planten, kruiden en bloemen: kattensnor, hysop, munt, scharlei, tijm, duizendblad
Stenen: blauwe saffier, lapis lazuli, chrysoliet
Dieren en insecten: hert, eenhoorn, spin, egel, eekhoorn
Thema: transformatie
Deze maan wordt vaak genoemd:
Oogstmaan

In de natuur zijn nog restanten te vinden van de zomer, maar veel begint nu al te verdrogen. Er zijn volop bessen, bonen en zaden die juist nu verzameld kunnen worden. In de pompoenkwekerijen worden allerlei soorten pompoenen en kalebassen aangeboden.
Dieren beginnen zich zoetjesaan voor te bereiden op de winter. Egels en eekhoorns eten zich lekker rond om goed voorbereid aan hun winterslaap te kunnen beginnen.
September is de maand van de oogst en daarom wordt de maan in deze periode dus de oogstmaan genoemnd. Dit is de maan die het dichtste bij de Herfstequinox ligt.

Ritueel
De Oogstmaan is de maan waarin de overgang van zomer naar herfst wordt gevierd. Wanneer je een Vollemaans-ritueel gaat doen, houd dan rekening met het thema van deze maan: transformatie. Misschien is het nuttig enkele dagen rust te houden en jezelf terug te trekken uit het openbare leven.

 

Oktober

Kleuren: rood, oranje, bruin, donkergroen, zwart
Feestdag: 31 oktober, Samhain
Dranken: wijn en druivensap
Eten: eikels, pompoenen, maiskolven, granen, kweeper, appels, mandarijnen
Bomen en heesters: eik, rode esdoorn
Planten, kruiden en bloemen: zeepkruid, chrysanten
Stenen: toermalijn, opaal, aquamarijn
Dieren en insecten: wilde gans, ijsvogel
Thema: verandering, overgang

Deze maan wordt vaak genoemd: Wijnmaan of Bloedmaan.

Het is volop herfst en dat is goed te merken! In deze periode worden bollen en knollen geplant die in het voorjaar gaan uitkomen. Zaden worden verzameld en bewaard. De oktobermaand kenmerkt zich door afscheid, maar is ook een voorbereiding op het komende seizoen, de winter. De dieren die dat allemaal op hun eigen unieke manier. Spinnen weven hun mooie webben om de laatste insecten van het seizoen te vangen. Muizen en eekhoors zoeken eikels en vruchten om hun wintervoorraad aan te vullen. Dit is ook de maand van de vogeltrek, die in de derde week wordt afgerond. Oktober is ook de maand dat de druiven worden geoogst en verwerkt tot wijn.

Rituelen
Nog even en het is winter. Versier je altaar ingetogen en met passende herfstkleuren en een krans van chrysanten. Tijdens het Vollemaan ritueel is het goed om stil te stijn bij wat je beslist niet meer wi en wat je het komende jaar verwacht. Waar moet je afscheid van nemen? Wat past niet meer in je leven? Wat blijft er over om voor verder te gaan?

IJsmaan

Dit is de tweede vollemaan in november of december.
Kleuren: grijs, wit
Dit is de maan die volgens de Keltische Maan-bomenkalender de dertiende maan genoemd mag worden die eens in de drie jaar voorkomt. De eerste volle maan na Yule en tussen half januari is de Sneeuwmaan, de maan daartussen is de IJsmaan, die zo wordt genoemd omdat ze in een koele, kille tijd valt waarin geen plaats is voor warmte. Het is een maan van terugtrekken in jezelf, een periode die vergelijkbaar is met de donkere, nieuwe maan. Een tijd van totale rust en kalmte.

Blauwe Maan

Tweede Volle Maan in een maand.
Kleuren: afhankelijk van wanneer deze Maan valt.
De tweede Volle Maan in een maand wordt ook wel de Blauwe Maan genoemd.
Kijk op welk moment in de natuur deze maan valt en stem je ritueel en werkzaamheden daarop af.

Leuke weetjes.....

Wist je dat... de Maan 384.400 km verwijderd is van de Aarde...

Wist je dat... een maancyclus 29,5 dagen duurt...

Wist je dat... de meeste vrouwen (vrouwen die de pil niet slikken) met de Nieuwe Maan ongesteld worden...

Wist je dat... de diameter van de Maan 3476 km draagt....

Wist je dat... de massa van de Maan 73.500.000.000.000.000.000.000 kg is...

Wist je dat... uit metingen van naar de Aarde meegenomen Maanstenen blijkt dat de Maan minstens 4,5 miljard jaar oud is...

Wist je dat... het menselijke lichaam uit 70% water bestaat, vandaar dat wij ook zonder dat we daar bewust van zijn heel erg op de maan reageren....

Wist je dat... het getal 7 van origine een Maangetal is en werd duizenden jaren geleden al gekoppeld aan de zeven dagen van de schepping, de zeven niveaus van de hel en de zeven grote planeten: Maan, Zon, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus....

Wist je dat... bij de moslims begint de Nieuwe Maan wanneer de maansikkel voor het eerst met het blote oog te zien is, terwijl in de westerse wereld juiste van Nieuwe Maan wordt gesproken wanneer zij nog volledig wordt bedekt door de Zon....

Wist je dat... de Aarde en de Maan zich bevinden in een continu proces van energieoverdracht. Een deel van de rotatie-energie van de Aarde gaat over op de Maan, die daardoor in een hogere baan komt. Daardoor wordt de aardse dag geleidelijk langer en de afstand tussen de Maan en de Aarde groter: 3,5 cm per jaar. Bovendienis de Aarde te klein om de relatief grote Maan geheel binnen haar aantrekkingskracht te houden....

Wist je dat... na 19 jaar of 235 maansomlopen de schijngestalten van de Maan weer op dezelfde datum vallen....

Wist je dat... de Volle-Maanskracht drie á vier dagen aanhoudt. Op de dag van Volle Maan zelf is de kracht weliswaar tot een hoogtepunt gekomen, maar echt voelbaar is ze pas enkele dagen erna. Hetzelfde geldt voor Nieuwe Maan. Dit is in de natuur ook merkbaar. Springtij, waarbij het water op de aarde naar één kant omhoog wordt gestuwd, is pas één á twee dagen na Volle Maan op zijn hoogtepunt....

Wist je dat... met esbats de Maanfeetsen bedoeld worden die onder meer door heksen en paganisten worden gevierd. In de oude tijden was het ook gebruikelijk om belangrijke ceremoniën te houden bij bepaalde maanstanden, die we nu kennen als de zogenaamde esbats. Het woord esbat is afgeleid van het franse woord esbattre dat plezier maken betekent...

Wist je dat... een oude Keltische vertelling verhaalt over de ketel vam Cerridwen, waarin oude dingen die geen nut meer hadden werden verzameld en gekookt tot een soep van chaos, waaruit weer iets nieuws kon ontstaan. De ketel staat voor de baarmoeder van Moeder Aarde die alles heeft voortgebracht. Het duurde een jaar en een dag voor haar brouwsel gereed was en het zou krachten bevatten als inspiratie en kennis....

Wist je dat... rituelen tijdens Donkere Maan zijn gewijd aan Hecate, omdat zij deze Maan regeert. De Godin van de Donkere-Maanfase werd in het oude Griekenland beschouwd als koningin van de geesten en van de kruispunten, waar vele rituelen plaatsvonden. Hecate was de vernietiger. Pasgeborenen en jonge dieren werden aan haar geofferd. Een legende vertelt hoe zij de vorm van een beer aannam en haar zoon/minnaar vermoordde. Maar bij de Nieuwe Maan bracht zij hem weer terug tot leven. Hecate werd tevens de koningin van de nacht genoemd. In haar gevolg bevonden zich schimmen, skeletten en ander duister volk. Op de laatste drie dagen van de Maan, de periode van de Donkere Maan, werd er voedsel voor haar en haar gevolg neergezet. Zij wordt beschouwd als de derde Godin in de Drie-eenheid: de oude, wijze vrouw. De andere twee zijn Demeter, de moeder en Kore, de maagd...

Wist je dat... als de Maan de vorm van een p heeft ( de p van premier in het Frans, eerste) is ze wassend of toenemend. Als de Maan een vorm d vormt ( van dernier in het Frans, laatste) is ze afnemend. Trek dus een lijntje naast de Maan en kijk of ze een p of d vormt...

Wist je dat... in India maakt men naast de Zonnezodiac ook gebruik van een Maanzodiac. De astrologie is dan niet gebaseerd op de Zonnedierenriem, maar op de Maandierenriem. De indeling is verdeeld over 27 Maantekens, die ieder 13'20' zijn, dit is de afstand die de Maan aflegt in een dag. De tekens worden nakshatras genoemd. Ze worden vooral gebruikt bij het vedische systeem, waarin de actualiteit een rol speelt...

Wist je dat... ook in de Chinese astrologie is het begrip Maanteken bekend. Daar worden de 28 tekens, verschillend van grootte, de hsiu genoemd en daar was ook de oorspronkelijke Chinese astrologie op gebaseerd. Nu is dat systeem in onbruik geraakt en kent men alleen nog de Chinese dierenriemtekens...

Wist je dat... volgens oude verhalen was de ochtend van 18 juni tot 12 uur 's middags (tegenwoordig is de zomertijd tot 13:00 uur) hét moment om onkruid te verwijderen. Dat zou dat niet meer terugkeren. Of dat echt zo is, kun je zelf uitproberen...

Wist je dat... wat onder de grond groeit kun je het beste na Volle Maan zaaien, wat boven de grond groeit kan het beste gezaaid worden voor Volle Maan...

Wist je dat... als je het gras bij de Nieuwe Maan of op de zevende dag daarna maait, snel groeit... En als je het maait tijdens Volle Maan of de zevende dag daarna groeit het heel langzaam....

Wist je dat... de Chinezen speciaal voedzel eten tijdens hun Maanfestival op de vijftiende dag van de achtste Maan. Op deze avond schrijft en leest men prachtige poëzie en worden er maancakes gegeten. Dit zijn ronde cakes, gemaakt van bloem, bruine suiker en een vulling van zoetigheden. Iedere regio heeft weer een andere vulling. In het Noorden bijvoorbeeld dadels, en in het Zuiden gedroogde abrikozen, walnoten of watermeloenzaadjes...

Wist je dat... de Ramadan, de tijd van de Moslims om te vasten, hun lichaam te reigingen, een dag na de Nieuwe Maan begint en duurt precies een maancyclus. Dus het suikerfeest valt op de dag na de volgende Nieuwe Maan....