A

Abeona (Romeins) Godin die kinderen beschermt, als zij het ouderlijk huis voor het eerst verlaten.

Abnoba (Keltisch)   Boom- en Riviergodin.

Abundantia (Romeins) De godin van overvloed, rijkdom, succes en schoonheid.

Adeona (Romeins) Godin die het kind terug begeleidt, nadat het het ouderlijk huis voor het eerst verlaten heeft.

Adsullata (Keltisch)  Godin van de lente.

Aera Cura (Romeins)  Godin van de onderwereld.

Aerfen (Keltisch)  Oorlogsgodin uit Wales.

Aibell (Keltisch)  Ierse feeëngodin. Zij bezat een magische harp. Wie haar muziek hoorde had niet lang meer te leven.

Aimend (Keltisch)  Ierse Zonnegodin.

Aine (Keltisch)   Ierse Godin van liefde en vruchtbaarheid. Zij bezat macht over het hele planten- en dierenrijk.

Alfrodull (Germaans)  Godin van de zon.

Alimonia (Romeins)  Godin die het ongeboren kind voedt...

Althaea (Grieks)  Geboortegodin.

Amaltea (Grieks)  Geitengodin die de boreling Zeus grootgebracht met haar melk.

Amaunet (Egyptisch) Moedergodin. behoort tot de ogdoade van Hermopolis. Binnen deze roep van goden vormt zij een oergodenpaar met Amun. Zij wordt vermeld als 'de moeder ie vader is' en heeft in deze hoedanigheid geen echtgenoot nodig. Zij is de persoonlijking van de levenwekkende noordenwind en wordt afgebeeld als een slang of met een slangenkop met een Beneden - Egyptische kroon.

Amentet (Egyptisch) Personificatie van het westen, waar de zon onder gaat en de overledenen de dodenstad betreden.

Ammut (Egyptisch)  Godin die de zielen verslond die het hiernamaals onwaardig waren.

Amphitrite (Grieks)  Zeegodin die de hevige stormen op zee tot bedaren bracht.

Ancamna (Keltisch)  Watergodin.

Andarta (Keltisch)  Vruchtbaarheidsgodin.

Andraste (Keltisch)  Oorlogsgodin.

Angerona (Romeins)  Beschermingdgodin van het oude Rome en de Godin van het geheim.

Angita (Romeins)  Godin van genezing en hekserij.

Angitia (Romeins)  Slangengodin.

Anna Perenna (Romeins)  Godin van het nieuwe jaar.

Annonna (Romeins)  Godin van de oogst, handel, markten en kringloop.

Anqet (Egyptisch)  Godin van het water en lust.

Anteverta (Romeins)  Godin van de toekomst.

Antheia (Grieks)  Godin van de tuinen. bloesems, ontluikende aarde en liefde.

Anu/Danu/Dana (Keltisch)  Pan - Europese Aarde- en Moedergodin.

Apate (Grieks)  Godin van het bedrog of de verblinding.

Aphrodite/Cytherea (Grieks)  Godin van de liefde, schoonheid en sexuele extase, geboren uit schuim. In het Romeins heet zij Venus.

Arachne (Grieks)  Spinnengodin, weefster van lot en noodlot.

Aradia (Romeins)  Koningin van de heksen. De beschermvrouwe van de heksen over de hele wereld.

Ariadne (Grieks)  Godin van de vruchtbaarheid. Puur, tevreden en kuis. In het Romeins heet zij Libera.

Ariarhod (Keltisch)  Moedergodin.

Artemis (Grieks)  De Godin van de jacht en de Maan. Als Godin van de geboorte en de jacht droeg zij een pijl en boog om misdaden te wreken, in het bijzonder misdaden tegen haar moeder. Als Maangodin droeg zij ook de eigenschappen (kenmerken) van Selene en Hecate. In het Romeins heet zij Diana.

Astarte (Egyptisch)  Oorlogsgodin van Mesopotamische herkomst.

Astrild (Germaans)  Godin van de liefde.

Atalanta (Grieks)  Een Natuur- en Jachtgodin. Zij kon slechts trouwens met een man die haar versloeg in een wedstrijd. Wie door haar werd verslagen moest sterven.

Atchet (Egyptisch)  Godin die waakt over kinderen.

Ate (Grieks)  Godin van de dwanggedachten, domme verliefdheid en kattenkwaad. Zij spoorde mensen en Goden aan tot onverantwoordelijkheid.

Ateacina (Keltisch)  Godin van de onderwereld.

Athene/Athena (Grieks)  Geboren uit het hoofd van Zeus. Godin van de oorlog, wijsheid, bescherming, gerechtigheid en kunsten. Bedriegster die mannen levensgevaarlijke dingen liet doen. Schonk paardentoom, trompet, fluit, pot, hark, ploeg, juk en schip aan de mensen. In het Romeins heet zij Minerva.

Athor (Egyptisch)  Godin van het licht.

Atla (Germaans)  Watergodin.

B

Baba Yaga (Slavisch)  Drievoudige Godin, meestal afgebeeld als kwaadaardige heks, maar zij was ook bewaakster van de fontein van het levenswater. Daarmee is zij niet alleen de Godin van de dood, maar ook van het leven. Ze wordt afgebeeld als oude vrouw en is tevens een Oogstgodin die heerst over graanvelden. Daarnaast vertegenwoordigt zij angst en kilte. In feite laat zij ons kennismaken met onze diepste angsten en dat wat we beslist onder ogen moeten zien om verder te kunnen komen, net als haar equivalanten Kali en Hecate. Baba Yaga wordt geassocieerd met Afnemende Maan en Donkere Maan.

Badb (Keltisch) Ierse Oorlogsgodin. Zij kon de uitkomst van een slag beïnvloeden door de strijders vrees of moed in te blazen. 

Bast/Bastet (Egyptisch) Maangodin, Godin van muziek, vreugde en dans, tovernarij, seks, vruchtbaarheid en liefde. Afgebeeld als kat, veelal met het lichaam van een vrouw. Bastet werd aanbeden in de stad Bubastis waar men ter ere van haar een jaarmarkt hield. Haar volgelingen marcheerden dan langs de Nijl met fluiten, ratels en wijn. Zij sneden kattenfiguurtjes om haar te vereren, wat wordt bevestigd door de duizenden kattenbeeldjes die in deze oude stad gevonden zijn.

Bebhionn (Keltisch) Godin van de genezing.

Belisma (Keltisch) Rivier- of Meergodin.

Bellona (Romeins) Godin van de Oorlog. 

Bendis (Grieks) Maan- en Jachtgodin. 

Blodeuwedd (Keltisch) Godin van de Donkere Maan, voorheen een liefdesgodin, nu van kennis en dood.

Boann (Keltisch) Ierse Godin van de rivier de Boyne.

Bomu Rambi (West-Afrikaans) Maangodin die staat voor wijsheid, comfort en de emotionele gesteldheid. Zij is de Godin van de Wassende Maan.

Bona Dea/Terra (Romeins) Godin van de vruchtbaarheid.

Branwen (Keltisch) Oorspronkelijk was zij een Liefdesgodin die ook de Venus van de Noordzee werd genoemd. Zij is de tweelingzuster van Bran, de gezegende.

Briged/Brighed/Brigit (Keltisch) Bekend staande onder vele namen , Brid, Bridget, Bride die alleen hetzelfde betekenen , namelijk “Licht” is zij een Keltische, dievoudige godin die staat voor het vuur van inspiratie, de smeedkunsten, poëzie, heling en divinatie. Ook is zij graan en vruchtbaarheidsgodin en in die hoedanigheid ook Godin van Imbolc, ook wel Candlemass genaamd, de periode van de geboorte van het licht, maar ook van rituele zuivering en zaaifeest. Naast vuurgodin is zij ook een Godin voor water, heilige bronnen.

Brimo (Grieks) Vruchtbaarheidsgodin.

Britomartis (Grieks) Godin van de bergen, de jacht, de havens en stranden; wordt soms de Godin van de netten genoemd.

Brizo (Grieks) Maangodin.

C

Caca (Romeins) Godin van het haardvuur.

Callisto (Grieks) Maangodin.

Candelifera (Romeins) Godin van de geboorte.

Candi (Hindoestaans) De vrouwelijke partner van Chandra, een hindoe-Maangod. Zij wisselden elkaar af: de ene maand is Chandra de bewaker van de nacht, de maand erop Candi.

Caolainn (Keltisch) Ierse Godin die een genezende bron bewaakte.

Cardea (Romeins) Godin van drempels en in het bijzonder van draaideuren.

Carna (Romeins) Godin van de organen, met name het hart. Feestdag op 1 juni.

Carmenta (Romeins) Godin van geboorten en voorspelling. 

Carya/Caryatis (Grieks) Godin van de walnootboom. Zij vertegenwoordigt de krachten van de natuur.

Ceibhfionn (Keltisch) Ierse Godin van de inspiratie. Zij bewaakte de bron van de kennis tegen mensen.

Celeone (Grieks) Watergodin.

Cer (Grieks) Godin van de gewelddadige dood.

Ceres (Romeins) Godin van de landbouw, de liefde en moederliefde. Feestdag op 19 april.

Cerridwen (Keltisch) De Keltische drievoudige godin van de duistere profetische kracht en transformatie, een wijze, orakelende vrouw. Zij is een patroon voor alle dichters en barden.Haar naam is onder andere afgeleid van het Keltische woord Cerru, wat Chauldron betekent en cerdo wat varken inhoudt en je spreekt hem uit als Ker-rid-when. Deze godin symboliseert het element aarde, geluk, poëzie, dood, vruchtbaarheid, de kunsten en de wetenschap, alsmede astrologie. Zij staat tevens in verband met het Keltische jaarfeest Samhain.

Cerridwen wordt vaak ook voorgesteld als een zeug, een van haar titels is dan ook Sýr. Haar attribuut is de ketel, (chauldron). De ketel is hét symbool van hergeboorte, vernieuwing , transformatie ook onuitputtelijke overvloed en is dan ook dé representatie van de moederschoot van de Grote Moedergodin. De ketel van Cerridwen heet Awen en vertegenwoordigd de onderwereld. In de ketel brouwt Cerridwen een drank, die Greal genoemd wordt, die de goddelijke liefde en inspiratie gaf en ook het inzicht in verleden, heden en toekomst. Haar ketel wordt ook wel bewaakt door de Negen Morgens (Ninefold Sisterhood of the Morgens). Uit de Keltische orale traditie stamt ook het verhaal van Cerridwen en haar hulpje Gwion. Een verhaal wat tot op de dag van vandaag nog wordt verteld:

Cerridwen had 2 kinderen: heel mooi kind genaamd , Creidwy en een hele lelijk kind wat zij Afagdu heeft genoemd. Ze vond het zo erg dat Afagdu zo lelijk was, dat zij een drank wilde maken die hem de meest slimme en geïnspireerde mannen ter aarde zou maken. Hiervoor liet zij 6 kruiden koken in haar chauldron. Deze moesten 1 jaar en 1 dag koken voordat de drank klaar zou zijn. Haar hulpje Gwion kreeg de opdracht om het brouwsel te bewaken en erin te roeren. Op een dag kreeg Gwion tijdens het roeren 3 druppels van de gloeiend hete drank op zijn hand. Hij likte het eraf, het deed hem immers pijn. Plots…beschikte hij over het vermogen om alles te horen in de wereld en begreep hij alle geheimen van wat was en ging komen. Hij schrok, want Cerridwen zou heel boos worden als zij erachter kwam dat Gwion en niet Afagdu beschikte over de gaven die zij voor haar zoon had bedoeld. Hij vluchtte en Cerridwen achtervolgde hem. Door zijn nieuwgevonden gave om te kunnen transformeren veranderde Gwion achtereenvolgens in een haas, en Cerridwen in een windhond; als vis dook hij in het water, maar Cerridwen bejaagde hem in haar vorm als otter; Gwion ontsnapte en veranderde in een vogel en koos het luchtruim, maar Cerridwen werd een havik. Ten slotte werd Gwion een graankorrel en verborg zich in een schoof, maar Cerridwen werd een kip en at hem op. De graankorrel werd echter een baby in haar buik, en na negen maanden baarde ze een stralend kind. Cerridwen voelde liefde voor hem en zij kon zich er dan ook niet toe zetten dit kind het leven te ontnemen. Twee dagen voor de eerste mei gooide ze hem alsnog in een leren zak in de rivier; met Allerheiligen werd hij eruit gevist, hij was blijven leven en bleek de grote dichter Taliesin te zijn, die de geschiedenis aan iedereen bekend maakte.

Door dit verhaal is Cerridwen dus het patroon van de dichters , omdat zij hierdoor vinden dat zij hun gave aan Cerridwen en haar drank hebben te danken. Verder zien de Druïden in dit verhaal van transformatie ook de verschillende vormen van verandering die je ziel verschillende levens moet doorstaan, vooraleer je erachter kunt komen wat de reden van je bestaan is.

Als je Cerridwen’s aanwezigheid in je leven voelt, dan luidt dit een tijd van dood en wedergeboorte in. Je zult oude zaken moeten loslaten en accepteren dat dingen veranderen. Niets is weg voor altijd, maar het maakt een transformatie door en wordt op die manier  die manier op nieuw geboren. Loslaten zal je uiteindelijk dienen in je groei.

Ceto (Grieks) Zeegodin.

Chang O/Chang Wo/Heng E/Heng O/ (Chinees)Maangodin, symbool van het koude, donkere gedeelte van het yin-principe. Heng O wordt altijd afgebeeld in schitterende gewaden met in haar rechterhand een Maanschijf. Chang O stal de magische drank van haar echtgenoot, dronk die op en moest om zijn wraak te ontvluchten naar de Maan vliegen in de gedaante van een kikker, die soms in de vlekken van de Maan te herkennen is.

Chia (Colombiaans) Maangodin. Oorspronkelijk was zij de vrouw van Bochica, maar zij irriteerde hem dusdanig met haar trucjes dat hij boos werd en haar naar de hemel verbande om de nacht te verlichten. Ze werd afgebeeld a;s een uil en vertegenwoordigde de geest van plezier en vreugde.

Chloris (Grieks) Godin van de bloemen, bloesem en bloeiende planten. Zij is de echtgenote van Zephyros (God van de Westerwind). In het Romeins heet zij Flora.

Clementia (Romeins) Godin van genade en gratie.

Concordia (Romeins)Godin van de overeenkomst van liefde en harmonie.

Copia (Romeins)Godin van welvaart en overvloed.

Cuba (Romeins) Godin die kinderen beschermt en zorgt dat ze inslapen.

Cybele (Grieks) Een van de Moedergodinnen. Zij symboliseert het element lucht en vruchtbaarheid. Er werden in de lente Cybele-feesten gevierd met speciale rituelen, de orgieën.

D

Daphne (Grieks)Godin van de inspiratie en de laurierboom.

Dea Dia  (Romeins) Godin van de groei.

Dea Tacita (Romeins) Godin van de dood.

Decima (Romeins) Godin van de geboorte.

Demeter (Grieks)Godin van de aarde, het graan en de oogst. Godin van de vruchtbaarheid. Werd ook betrokken bij de dodencultus. Staat bekend als Godin van de regelmaat en orde. In het Romeins heet zij Ceres.

Devera (Romeins)Godin die de bezem regeert om rituele ruimten schoon te vegen.

Deverra (Romeins) Godin die vrouwen in barensnood beschermt, patrones van voedvrouwen.

Diana (Romeins) Godin van de natuur, vruchtbaarheid en geboorte. Diana is de moeder van de wilde dieren en een Maangodin. In het Grieks heet zij Artemis.

Dione (Grieks)Godin van de aarde en de natuur. Wordt geassocieerd met waarzeggen, voorspellingen, liefde en profetieën.

Disciplina (Romeins) Godin van de discipline.

Discordia (Romeins)Godin van ruzie en onrust.

Domiduca (Romeins)Godin die het kind veilig terug naar huis begeleidt.

Doris (Grieks) Godin van de zee.

E

Echidne (Grieks)Een Slangengodin.

Edusa (Romeins)Godin die kleine kinderen helpt eten.

Edgeria (Romeins) Godin van de geboorte.

Eir (Germaans)Godin van de genezing. Zij kent geheimen van kruiden.

Elli/Elle (Germaans)Godin van de ouderdom.

Empanda (Romeins) Godin van de openheid en vrijgevigheid.

Emutet (Egyptisch)Godin met de kop van een cobra, die de oogst en landbouw beschermt.

Enodia (Grieks)Godin van de overgangswegen en kruispunten. Zwangere vrouwen brachten haar een offer om een voorspoedige bevalling af te smeken.

Enyo (Grieks)Oorlogsgodin. Zij verschijnt bedekt met bloed en ziet er geweldadig uit. Zij is één van de drie Gratiën. In het Romeins heet zij Bellona.

Eos/Aurora (Grieks)Godin van de zonsopgang.

Eostre (Germaans)Lentegodin met de gedaante van een haasvrouw. Symboliseert vruchtbaarheid.

Epona (Keltisch)Paard- en vruchtbaarheidsgodin.

Eris (Grieks) Godin van de twist en onrust, dochter van Zeus en Hera. Zij vergezelt vaak haar broer Ares bij veldslagen om onrust te zaaien. In het Romeins heet zij Discordia.

Ersa (Grieks) Godin van de dauw.

Eunomia (Grieks)Godin van recht en orde.

Europa (Grieks) Godin van de volle Maan.

Eurynome (Grieks)Een scheppende Godin die naakt oprees vanuit de Chaos en met haar dans het licht van het donker scheidde en de zee van de lucht. Door haar dans creëerde zij een luchtwerveling achter zich: de wind, die zij in een slang omtoverde en Orphio noemde.

F

Fama (Romeins)Godin van de roem en populariteit. In het Grieks heet zij Pheme.

Fauna (Romeins)Aardemoeder en vruchtbaarheidsgodin.

Faustitas (Romeins)Godin van de massa, van het samenzijn.

Febris (Romeins)Godin die beschermt tegen koorts.

Ferentina (Romeins)Beschermheilige van de Latijnse gemeenschap.

Feronia (Romeins)Godin die werd aangeroepen ter verzekering van een vruchtbare oogst. Feestdag is 15 november.

Fides (Romeins) Godin van de hoop en bertrouwbaarheid.

Flora (Romeins)Godin van de bloeiende planten en het voorjaar. Feestdag is 28 april.

Fornax (Romeins)Godin van het broodbakken.

Fortuna (Romeins)Godin van het geluk, oorspronkelijk de Godin van de zegen en vruchtbaarheid en in die hoedanigheid ook aanbeden door moeders. In het Grieks heet zij Tyche.

Freya (Germaans)Godin van de magie, de dood en seksualiteit. Zij nam vaak de gedaante van een valk aan.

Frigg (Germaans)Vruchtbaarheidsgodin.

Fulgora (Romeins)Godin van de bliksemflits, die huizen beschermt tegen bliksem en zware stormen.

Furies (Romeins)Godin van de wraak.

Furina (Romeins)Godin van de dieven en zakkenrollers.

G

Gaia (Grieks) Godin van de Aarde. In het Romeins heet zij Tellus.

Gwaten (Japaans)Maangodin, één van de twaalf Godheden.

H

Hanwi Oglala (Amerikaans) Bij de Sioux de Godin van het licht en de Maan. Zij leefde naast de Zonnegod Wi en moest haar plaats afstaan aan een andere vrouw. Toen werd zij gedwongen om haar gezag over het ochtendgloren en de schemering op te geven en moest zij haar gezicht verbergen als zij dicht bij de zon kwam.

Harmonia (Grieks) Godin van harmonie en overeenstemming.

Hathor (Egyptisch) Godin van plezier, liefde en vreugde. Zij verwelkomt de zielen die op reis zijn naar de onderwereld.

Hebe (Grieks) Godin van de jeugd. In het Romeins heet zij Juventas.

Hecate (Grieks) is een figuur uit de Griekse en Romeinse mythologie. Ze was een Titane, de godin van detovenarij, de geboorte en de maan. Haar vader was de Titaan Perser; haar moeder was Asteria en haar voorouders dus de aarde en de hemel. De Grieken beeldden haar niet vaak af, maar beschreven haar als een godin met drie hoofden: één van een hond, een paard en een slang. Hekate werd ook sterk geassocieerd met driesprongen; haar beeltenis werd dan ook op die kruispunten geplaatst.

Hekate werd nergens specifiek vereerd, maar werd vooral aangeroepen door vrouwen tijdens de geboorte van hun kind. Ook zou ze twee spookhonden bij zich hebben, en haar komst werd aangekondigd door het blaffen van een hond. Haar bekendste priesteres was de tovenares Medea. Hekate's feestdag werd in Griekenland op 13 aug. en 30 nov.gevierd, en in het Romeinse rijk op de 29e van elke maand.

Hecate was de enige titaan die haar krachten mocht behouden van Zeus, nadat ze had meegedaan aan de strijd van de Olympianen tegen de Giganten. Zij bracht geluk aan zeelui en jagers of kon mensen straffen wanneer zij vond dat ze dat verdiende. Zo werd angst een belangrijke factor in haar verering. Zo kon ze ook mensen boze dromen of nachtmerries zenden welke menigeen gek maakten.

Zij is de moeder van Scylla en is een van de vele minnaressen van Hermes. Zij is patroon van Medea. Zij was getuige van Persephones ontvoering door Hades naar de onderwereld en nam zij - met de toorts in haar hand - deel aan de zoektocht naar Persephone. Daarom plaatste men ook wel zuilen, genaamd Hecataea, bij kruispunten of deuropeningen, misschien om kwaadaardige geesten weg te houden. Toen Persephone werd gevonden bij Hades in de onderwereld, werd Hecate haar begeleidster en metgezellin en zorgde ervoor dat Persephones tijd eerlijk werd verdeeld tussen de godin Demeter (Persephone's moeder) en Hades (God van de Onderwereld en echtgenoot van Persephone).

Terwijl Persephone werd gezien als de heldere schakel tussen de onderwereld en de aarde, was Hecate het tegenovergestelde: de duistere schakel. Hecate was opzichtster van de zielen in de onderwereld. Zij is de godin van de duisternis, de godin van de driesprong en godin van de tovenarij en hekserij en werd dus vooral vereerd door magiërs en heksen.

Zij vertegenwoordigt niet alleen de duisternis maar ook de verschrikkingen van de nacht. Op avonden wanneer de maan niet scheen, dwaalde zij rond met een wilde troep spookachtige, huilende honden.

Hecate wordt vergeleken met Selene, Artemis en Persephone en wordt afgebeeld met drie lichamen of met drie hoofden met slangen om haar nek. Door haar onaardse gezicht werd Hecate beschouwd als een soort koningin van de heksen. Als godin van de driesprong werd er geloofd dat zij 's nachts rondspookte op afgelegen kruispunten, elk van haar hoofden gericht naar een bepaalde richting.

Tegenwoordig wordt Hecate vooral geeerd vanwege haar rol als crone, wijze vrouw der heksen en afnemende en nieuwe maan.

Heket (Egyptisch) Godin van de geboorte en beschermster van de dood. Afgebeeld als kikker, symbool van leven en vruchtbaarheid.

Hel (Germaans) Godin van de dood.

Helena (Grieks) In de Griekse mythologie was zij de mooiste vrouw van Griekenland en een halfgodin. Haar moeder was Leda en Zeus was haar vader. Zeus zou Leda verleid hebben in de vorm van een zwaan, en uit de eieren die Leda legde werden Helena en Polydeuces geboren. Zeus zou dit gedaan hebben omdat hij de wereld overbevolkt vond en daar door middel van Helena iets aan wou doen.

Toen het tijd werd voor Helena om te trouwen, kwamen vele koningen en prinsen om haar hand vragen, of zonden afgezanten om dat in hun plaats te doen. Onder hen waren Odysseus, Menestheus, Ajax de Grote, Patroclus en Idomeneus, maar de favoriet was Menelaus, die niet in eigen persoon kwam maar vertegenwoordigd werd door zijn broer Agamemnon. Helena werd gedwongen te trouwen met Menelaus, die altijd zijn broer Agamemnon volgde en steunde in alles. Bij Menelaus kreeg ze een dochter, Hermione.

Enkele jaren later kwam Paris, een Trojaanse prins naar Sparta om met Helena te trouwen. Aphrodite had hem dit beloofd, als hij in ruil daarvoor haar zou kiezen als mooiste godin, waarmee hij zich de woede van Athena en Hera op de hals haalde.

Toen Paris Helena en Menelaus bezocht ontvingen ze hem zeer hartelijk, en met de hulp van Aphrodite werd Helena verliefd op Paris en verliet ze haar man, om bij haar nieuwe geliefde te zijn. Toen Menelaus ontdekte dat zijn vrouw weg was, vroeg hij zijn broer Agamemnon om raad. Agamemnon, die al jaren wou strijden tegen Troje zei tegen zijn broer dat hij de oorlog moest verklaren. Menelaus riep alle koningen en helden van Griekenland samen om zo de Trojaanse oorlog te beginnen. Er werden door de Grieken 'duizend schepen' te water gelaten om Helena uit Troje terug te krijgen.

Menelaus stierf in de Trojaanse oorlog. Maar Paris overleefde het en ging ervan door met Helena. Waar ze naartoe gingen en hoelang ze nog leefden is onbekend.

Hemera (Grieks) Godin van de dag.

Hera (Grieks) Godin van huwelijk en geboorte. Zij is de beschermer van het huwelijk en speciaal van getrouwde vrouwen. Hera, de vrouw van Zeus, staat bekend om haar jaloezie en daarom kwelde ze de minnaressen van haar man en de kinderen die hij bij hen had. In het Romeins heet zij Juno.

Hestia (Grieks) Godin van het huiselijk leven, gesymboliseerd in het haardvuur, een maagdelijke Godin zonder duidelijke persoonlijkheid. Zij is het symbool van het huis waarin een baby wordt verwacht. Hestia is de Godin die nooit haar huis verlaat. In het Romeins heet zij Vesta.

Hina/Ina (Hawaiaans) Hina's volledige naam is Hina-hanaia-I-ka-malam of Hinaikamalama. Zij is een Polynesische Maangodin die volgens de Hawaïaanse mythologie naar de Maan vertrok omdat ze er genoeg van had altijd hard te moeten werken. Met haar kano reisde ze langs de regenboog naar de Maan, hoewel haar echtgenoot probeerde om haar op Aarde te laten blijven. Wie goed kijkt kan Hina zien als het volle Maan is.

Hippona (Romeins) Paardengodin.

Hygieia (Grieks) Godin van de gezondheid, dochter van Asklepios.

I

Inanna (Soemerisch) Ook bekend als Ishtar, Astarte of Ashara. Zij was de Godin van de liefde en vruchtbaarheid, de Morgenster en de Avondster en van de Aarde en van de Hemel, de eerste dochter van de Maan. Met welke fase van de Maan zij geassocieerd wordt, verschilt. Zij verbeeldt de drie fases van de Maan en wordt daarom met alle drie: de Wassende, de Volle en de Donkere Maan geassocieerd.

Invidia (Romeins) Godin van jaloezie.

Ipet (Egyptisch) Nijlpaard en geboortegodin. Ze smolt samen met de stadsgodin van Luxor tot oermoedergodin. Als moeder van Amun komt zij voor als de koningin van de 2 landen ( boven en beneden egypte).

Irene (Grieks) De Godin van de vrede. In het romeind heet zij Pax.

Iris (Grieks) de godin van de regenboog. Zij wordt beschouwd als de boodschapper van de goden aan de mensheid en speciaal van de Godin Hera, wier orders zij overbracht aan de mensen.

Isamba (Afrikaans) Maangodin van het Issansun-volk van Tanzania. Zij trouwde met de Zon en zij hadden keer op keer een wedstrijd wie van hen de wijste was.

Isis (Egyptisch) de Moedergodin en vrouw van Osiris. Een veel geeerde godin die voorkomt in vele mooie legendes. Zoals deze........... 

Toen Seth, Osiris in de rivier had gegooid, in de grafkist, spoelde de grafkist aan bij een oude dorre boom. Toen Osiris er eenmaal onder de boom lag, begon de boom te groeien tot het een geweldige grote mooie boom was. De farao die over de stad regeerde liet van de boom een pilaar maken voor zijn kasteel. Omdat de boom over de grafkist heen was gaan groeien, zat Osiris in de pilaar.

Isis zocht het hele land af naar Osiris. In de stad waar Osiris was aangespoeld, voelde zij ook zijn aanwezigheid. In de stad werd ze aangetrokken door de pilaar van het kasteel en voelde dat Osiris daar in zat. Isis vermonde zich en melde zich in het kasteel als kindermeisje van de zoon van de farao. De farao stemde toe en Isis ging elke dag met het kind wandelen langs de pilaar en hield het kind elke dag even in het levensvuur, dat ging een aantal maanden goed.

De vrouw van de farao was zo blij dat ze haar zoontje groot en sterk zag worden, dat ze achter Isis aanliep. Toen Isis weer de vaste route naar het levensvuur liep met het kind en het weer in het levensvuur wilde houden. Schok de de vrouw van de farao zo erg, dat ze heel snel haar kind greep en terug rende naar het kasteel. De vrouw van de farao gaf de farao de opdracht om Isis te  straffen.

De vrouw van de farao dacht natuurlijk dat Isis haar zoon wilde vermoorden, omdat ze niks van het levensvuur af wist. Isis vertelde wie ze echt was en wat ze kwam doen, ze zei dat ze weg zou gaan als ze de pilaar zou hebben. Daar stemde de farao in mee en Isis kreeg de pilaar. Omdat zijn zoon was uitgegroeid tot een gezonde jongen en daar was de farao erg blij mee.

Isis verandere zichzelf in een havik omdat ze niet door het sterke hout heen kon. En met haar grote vleugels wapperde ze boven Osiris om lucht in zijn longen te krijgen, en hem zo weer tot leven te wekken. Toen ze terug naar huis gingen moest Osiris nog wel op krachten komen. Onderweg beviel Isis van Horus.

~ Isis kan doden tot leven weken - Het tegenovergestelde van Osiris dus ~

Oorspronkelijk is Isis de naam van een beschermgodin uit de Nijldelta, die zich voordoet in de vorm van een kleine pad. Zij werd vervolgens geassimileerd met Wadjet, de Slangengodin van de beneden Nijl. Bij de vereniging van het noordelijke Beneden-Egypte en het zuidelijke Opper-Egypte was zij het die ook de identiteit van Nekhbet aannam, de giergodin van Opper-Egypte. Zij droeg op bepaalde afbeeldingen de gierenvleugels. Diodorus van Sicilië meldt in zijn geschriften dat Isis als uitvindster van de landbouw werd vereerd, en eveneens als grote heelmeesteres. Zij was ook degene door wie (of onder wie) het eerst de wet van rechtvaardigheid in het land werd ingesteld. In dat systeem was het voorgeschreven "dat de koningin grotere macht en eer toekwam dan de koning en dat in het privé leven ook de vrouw autoriteit zou hebben over de echtgenoot, en dat de echtgenoten er in het huwelijkscontract zouden in toestemmen hun vrouw in alles gehoorzaam te zijn".
De Godin Isis was in deze landbouwstaat altijd heel sterk met de Nijl verbonden, het vruchtbare water dat volgens de jaarlijkse cyclus het land kwam bevloeien. Tempels werden er als uitkijkposten bij geplaatst, die toelieten de tekenen aan de hemel te herkennen die samenvielen met het wassende water. Deze tempels waren dan ook alle op het zuiden gericht. De belangrijkste tempel van Isis bevond zich op het eilandje Philae helemaal zuidelijk in de Nijl, namelijk daar waar men het aanzwellende Nijlwater het vroegst kon opmerken.

J

Juno (Romeins) Godin van de huiselijkheid en moederschap. Waakt over alle vrouwen en beschermt hen. Feestdag is 1 maart. In het Grieks heet zij Hera.

Justitia (Romeins) Godin van het recht.

Juturna (Romeins) Godin van bronnen en fonteinen.

Juventas (Romeins) Godin van de jeugd. In het Grieks heet zij Hebe.

K

Kali (Hindoestaans) Godin met een gespleten persoonlijkheid, die ook bekend staat als de Godin van de dood, waarmee zij de Afnemende en vooral de Donkere-Maanfase vertegenwoordigt. Het getal drie is Kali's getal, want dat heeft te maken met de drie maanfases, de drie fases in het leven en de drie dimensies in de kosmos. Kali beheerst de drie draden van Creatie, Conservatie en Destructie, die verleden, heden en toekomst omvatten en gesymboliseert worden door wit, rood en zwart. Dit zijn de kleuren die je ook op afbeeldingen van Kali tegenkomt. Deze zwarte Godin waakt over seksualiteit, zwarte magie, angst, wraak en reïncarnatie. Volgens de hindoes zul je als je niet van Kali's donkere kant houden, nooit de Verlichting bereiken.

Kebechet (Egyptisch) Dochter van Anubis en doodsgodin, ze is de personificatie van de zuivering door water. Ze verschijnt als slang.

Kwan Yin (Oosters) Maangodin van genade en vriendelijkheid.

L

Lakshmi (Hindoestaans) Maangodin van de Volle Maan.

Larenta (Romeins) Aardegodin, feestdag is 23 november.

Libertas (Romeins) Godin van vrijheid en gemeenschap.

Libitina (Romeins) Godin van de begrafenis.

Lilith (Soemerisch) Oergodin, Slangengodin, oerslang, Godin der Vampieren, Duivelin, Demon, eerste godheid op aarde......

Lilith wordt in vele oude religies omschreven in een andere gedaante. Binnen het christendom wordt zij zelfs gezien als duivelin die op barende vrouwen jaagt. Echter veel ouder dan het eerste testament zijn de annalen van de Soemeriërs, waar Lilith wordt omschreven als de dochter van de God van de Onderwereld en eerste vrouw van Adam. Zij zou Adam maar een saaie man gevonden hebben en haar avonturen elders gezocht hebben, waarna Eva geschapen werd uit een rib van Adam zodat zij niet zijn gelijke maar zijn mindere zou zijn. In het boek 'Heks' van Susan Smit staat een omschrijving van Lilith in de vorm waarin ik haar graag zie. Want laten we eerlijk zijn, het christendom heeft wel vaker de gedaante van een vrouw veranderd om haar ware identiteit te verhullen (neem als voorbeeld Maria Magdalena).......     

Toen we voor een schilderij van een slangengodin stonden, vertelde ze me over Lilith, de eerste vrouw van Adam, Ik had nog nooit van haar gehoord. Volgens de legende werd Lilith uit het paradijs verjaard omdat ze te eigenwijs en zelfstandig was. Daarvoor in de plaats kwam de dienstbare Eva, die uit ee rib van Adam ws geschapen. Lilith keerde als slang naar het paradijs terug, waar ze Eva aanspoorde om van de verboden appelboom te eten. De slang wordt in het Oude Testament geïnterpreteerd als de duivel. Iin de oude godinnenreligie, die lang voor het christendom bestond, was de slang een heilig dier, dat begreep dat de verboden boom de beste vrucht draagt, namelijk die van de kennis van goed en kwaad. Door hiervan te eten is de mensheid niet gevallen, zoals de bijbel ons wil doen geloven, maar is ze gezegend met vrij wil en eigen verantwoordelijkheid. Aan het einde van die middag zie de kunstenares dat ze steeds meer van Lilith terugzien in jonge vrouwen zoals ik, en steeds minder van Evan - en dat ze daar ontzettend blij van werd........

Lima (Romeins) Godin van de grenzen.

Lucina (Romeins) Godin van de geboorte, die de pijn verzacht en zorgt voor een goed verloop.

Luna (Romeins) Godin van de Maan en de kalender. In het Grieks heet zij Selene.

M

Ma'at (Egyptisch) Godin van het recht, waarheid en eendacht. Ze is de dochter van de zonnegod Ra en leidde het beoordelen van de overledenen in de troonzaal van Osiris. Ze wordt weergeven met de veer die werd gebruikt bij het wegen van het hart. Alle mensen moesten leven door Ma'at, in Ma'at en voor Ma'at.

Macha (Keltisch) Ierse Oorloggodin.

Maia (Grieks) De Godin van de lente, jeugd, liefde en wedergeboorte.

Maia (Romeins) Godin naar wie de maand mei is genoemd.

Maiesta (Romeins) Godin van eer en geweten.

Mama Quilla (Incaans) Godin van de Maan en seksualiteit, die met name werd vereerd omdat zij waakte over de menstruatie en ovulatiecyclus. Haar naam betekent Moeder Maan. Zij regeerde tevens de kalender. beschermster van getrouwde vrouwen.

Matuta (Romeins) Godin van de dageraad.

Mawu/Mawa (Afrikaans) Maangodin die samen met haar tweelingbroer Lisa over de hemel regeerde. Samen creëerden zij de andere godheden.

Mediterina/Meditrina (Romeins) Godin van de wijn en gezondheid. Haar naam betekent genezeres. Feestdag is 11 oktober.

Mena (Romeins) Godin van de menstruatie.

Menos (Grieks) Maangodin als deel van de drievoudige Godin. vertegenwoordigt de Donkere Maan.

Mens (Romeins) Godin van het verstand en het bewustzijn, intelligentie, wetenschap en rechtspraak. Feestdag is 8 mei.

Mertseger (Egyptisch) Godin van bloemen en de dood. Een Slangengodin. Zij was edelmoedig en had de gave om te genezen, maar ook om ziek te maken.

Meshkent (Egyptisch) Godin van de geboorte.

Minerva (Romeins) Godin van de wijsheid, medicijnen, schone kunsten, muziek, wetenschap en van de oorlog. Beschermvrouwe van hen die de geneeskunst uitoefenen.

Moira (Grieks) Belangrijke en krachtige Godin van de vernietiging.

Moneta (Romeins) Godin van de welvaart.

Morgan (Keltisch) Aan het hoofd van alle priesteressen op Avalon stond Morgan (ook wel bekend als Morgaine of Morgen) le Fey. Nog een andere naam voor haar is Mara. Zij is de godin van liefde, poëzie, schoonheid, kracht en wijsheid. Zij is een wezen van licht en duister tegelijk en kent vele verschijningsvormen. Een van de oudst bekende verschijningsvormen is die van de Negenvoudige Zusterschap van de Morgens ( Ninefold Sisterhood of the Morgens). De namen van de 9 zusters worden genoemd in een gedicht genaamd “Vita Merlini”. De namen van de Morgens of zusters zijn: Moronoe, Mazoe, Glitonea, Gliten, Cliton, Tyronoe, Thitis, Thetis and Morgen la Fey. Alleen de laatste naam is echt bekend geworden door de Arthur legende.

In het Welsh betekent Morgen overigens hetzelfde als Modron en Madron, namelijk : moeder.
De negen Morgens bezitten ieder een aantal afgesplitste aspecten die tesamen de ene grote Moeder Godin vormen. Dat gaat om scheppende, maar ook destructieve krachten. Licht en duister, alles is in balans. De Morgens zijn ook bekend om hun gave tot studie en het beoefenen van de edele kunsten als astronomie, astrologie, wiskunde en natuurkunde. Ook zijn zij beroemd door hun kennis van helingsmethoden, kruidenkennis , hun muziek en hun schoonheid, maar ook hun mogelijkheid om van vorm te veranderen en te verschijnen op verschillende plaatsen tegelijk.
In een legendarische context worden de negen zusters gezien als 3 drievoudige godinnen, allen variërend van maagd tot moeder tot oude vrouw. Samen vormen zij dan negen in capes gehulde figuren die zitten bij de chauldron van inspiratie, onsterfelijkheid en wedergeboorte ( Cerridwen’s Chauldron) in een grot onder de Glastonbury Tor, in de onderwereld Annwn. Soms worden ze ook gezien als negen schemerige figuren die in de sluiers rondom de Tor te zien zijn.

Ook zijn hun vrouwelijke vormen soms zichtbaar in de wilgenbomen die het eiland Avalon bewaken. Sterfelijken kunnen soms een glimps van ze opvangen als ze wegschieten in de mist die altijd nog rond Avalon hangt. In het landschap bij Glastonbury worden ze ook waargenomen in de vorm van kraaien, witte duiven, groene spechten en haviken.

Morrigan (Keltisch) Godin van de dood en oorlog. Verscheen vaak in de gedaante van een kraai op de schouder van haar overwonnen vijand.

Morta (Romeins) Godin van de dood.

Mut (Egyptisch) moedergodin, staat symbool voor de lucht.

Muta (Romeins) Godin van rust en stilte.

N

Naenia (Romeins) Godin van de begrafenissen. Haar naam betekent treurzang.

Nascio (Romeins) Godin van de geboorte.

Naunet (Egyptisch) Een Watergodin.

Necessitas (Romeins) Godin van de bestemming. In het Grieks heet zij Ananke.

Neith (Egyptisch) Moedergodin van oorlog en weven. Zij symboliseert kracht, liefde, de Maan en moed.

Nekhbet (Egyptisch) Godin van de geboorte.

Nemain (Keltisch) Oorlogsgodin die als wasvrouw verkleed onheil aankondigde.

Nemesis/Rhamnusia (Grieks) Godin van de gerechtigde wraak. Nemesis is ook overgenomen door de Romeinen en behield haar oude naam. Triomferende generaals brachten offers aan haar, en tijdens het keizerrijk was ze de beschermvrouwe van de gladiatoren. Op afbeeldingen draagt Nemesis (net als Vrouwe Justitia) een zwaard en een weegschaal. Haar rijtuig wordt getrokken door griffioenen.

Nephthys (Egyptisch) Godin van de dood en het mysterie. Wordt aangeroepen voor het element Aarde.

Niké (Grieks) Godin van overwinning. Zij is de personificatie van overwinning. Zij kan rennen en vliegen met grote snelheid. In het Romeins heet zij Victoria.

Nona (Romeins) Godin van de zwangerschap.

Nut (Egyptisch) Godin van de hemel en de lucht. Tweelingzus van Geb. Toen ze tegen de wil van Ra met hem trouwde drukte hij haar omhoog zodat ze de hemel werd en Geb omlaag zodat hij de aarde werd. Ze mochten in geen enkel geval kinderen krijgen. Thoth kreeg medelijden en daagde de maan uit voor een potje dammen. hij won en nam als prijs genoeg maanlicht voor 5 extra dagen. In elk van deze dagen kreeg Nut een kind: Osiris, Seth, Isis, Neptys en Horus.

Nyx (Grieks) Godin en belichaming van de nacht.

O

Oblivio (Romeins) Godin van de vergetelheid.

Ops/Opis (Romeins) Godin van de aarde als bron van vruchtbaarheid; rijkdom en welvaart in het algemeen. Godin van de langbouw, oogst, geboorte en succes. Feestdagen zijn 10 augustus en 9 december.

Orbona (Romeins) Wordt aangeroepen door ongewenst kinderlozen.

P

Pales (Romeins) Godin van de herders en kuddes. Feestdag is 21 april.

Panacea (Romeins) Godin van de gezondheid.

Pandia (Grieks) Godin van de helderheid, speciaal van de zon. Zij wordt ook gezien als de Godin van de Volle Maan en de gade van Zeus Pandion, de God van de Volle Maan.

Partula (Romeins) Godin van de geboorte.

Paventia (Romeins) Godin die kinderen beschermt tegen plotselinge angsten.

Pax (Romeins) Godin van de vrede, feestdag is 3 januari. In het Grieks heet zij Irene.

Perseophone/Kore/Onatha (Grieks) Godin van de onderwereld. Ook een Maangodin als deel van de drievoudige Godin. Vertegenwoordigt de Donkere Maan. In het Romeins heet zij Proserpina.

Pheme (Grieks) Godin van roem en verkondiging. Zij maakt alles bekend wat zij hoorde, steeds luider tot iedereen het had vernomen. In het Romeins heet zij Fama.

Philyra (Grieks) Godin van de schoonheid. Zij was de verpersoonlijking van schoonheid, parfum, gezondheid en schrijfkunst. Uitvindster van het papier.

Phoebe (Grieks) wordt in boeken vaak vermeld als maangodin. Volgens de oude Griekse legende is ze echter een Titaanse net als Hekate (haar kleindochter), Phoebe wordt genoemd als eerste bezitster van het orakel van Delphi. Dit orakel zou op het middelpunt van de platte aarde staan. Phoebe zou de profetische stem van haar eigen moeder Gaea zijn, net zoals haar echtgenoot en broer Coeus dat van hun vader (de hemel) was. Phoebe betekent 'heldere' en is tevens een bijnaam voor Artemis of Themis. De naam wordt ook geassocieerd met het woord phoibaô, wat reiniging en zuivering betekent.

Van Eurynome kreeg Phoebe de macht over de maan, tezamen met Atlas. Pseudo-Apollodorus verhaalt hoe Phoebe in de gedaante van een kwartel in zee sprong om aan de achtervolging van Zeus te ontkomen. Hierop ontstond er een stad, die Asteria werd genoemd, de latere stad Delos.

Pietas (Romeins) Godin van respect, eer en plicht.

Poena (Romeins) Godin van de straf.

Pomona (Romeins) Godin van de fruitbomen.

Postverta (Romeins) Godin van het verleden.

Proserpina (Romeins) De Romeinse tegenhanger van Persephone. Zij werd ontvoert door Pluto en meegenomen naar de onderwereld, waar zij de koningin van de doden werd.

Providentia (Romeins) Godin van het overleg en voorzorg.

Pudicitia (Romeins) Godin van de ingetogenheid en kuisheid.

Puta (Grieks) Godin die waakten over het snoeien van de wijnstokken en de boomgaard.

Q

Qetesh (Egyptisch) Godin van de liefde, natuur en schoonheid. Zij wordt aangeroepen voor liefdeszaken.

Quiritis (Romeins) Beschermgodin van het moederschap.

R

Renenutet/Renenet (Egyptisch) Godin ( afgebeeld als Cobra) die de oogst en de kinderen beschermd.

Renpet (Egyptisch) Godin van het jaar, van de jeugd en de lente.

Rhiannon (Keltisch) Vruchtbaarheidsgodin en Godin van de onderwereld. Zij werd altijd afgebeeld met een paard.

Robigo (Romeins) Godin van het graan. Haar naam betekent meeldauw.

Rosmerta (Keltisch) Godin van het vuur en warmte, van vruchtbaarheid en welvaart. Zij was tevens de koningin van de dood.

Rumina (Romeins) Godin van de zuigelingen (zowel van mensen als van dieren).

S

Sabrina (Keltisch) Godin van de rivier de Severn.

Salacia (Romeins) Zeegodin. Godin van gezondheid, voorspeod en bronwater. Feestdag is 30 maart.

Sarasvati (Hindoestaans) Een van de drie Maangodinnen in de hindoemythologie. (De andere zijn Lakshmi en Kali.) Zij wordt wel gezien als de Halve Maan, de Wassende Maanfase. Zij is de jonge vrouw, de maagd, die wordt gezien als creativiteit, vruchtbaarheid en voorspoed. Sarasvati is beschermvrouwe van musici en dichteres en zij geeft hun inspiratie. Haar kleur is wit en haar wierookgeur is sandelhout.

Sati (Egyptisch) Godin van de olifanten. Zij symboliseert het element Vuur.

Sefkhet/Seshat (Egyptisch) Ster- en Maangodin. Zij wordt ook genoemd als de vrouw van de God Thoth.

Sekhmet (Egyptisch) Godin van de zonsondergang, vertegewoordigd onder andere: vernietiging, vuur, wijsheid en gezondheid.

Selene (Grieks) is de Griekse maangodin, en een zuster vanEos en Helios. Ze wordt vaak vereenzelvigd met Artemis, de eeuwige maagd, omdat de maan volgens de Grieken een vrouwelijk en maagdelijk symbool was. Er zijn weinig mythen waar ze in voorkomt. Ze staat vooral bekend om haar liefde voor de herder Endymion, die uiteindelijk ook een god werd. In het Romeins heet zij Luna.

Selket (Egyptisch) Schorpioengodin, helpster van vrouwen in barensnood.

Semonia (Romeins) Godin van het zaaien.

Sesat (Egyptisch) Godin van het schrift, de wiskunde en bouwplannen. Ze houd de regeerperiode, feesten en kroningen van elke koning bij. Ook helpt ze de koning bij het bouwen van tempels. Ze is de zus of dochter van Thoth en draagt een pantervel over haar gewaad.

Sheela-na-gig (Keltisch) Godin die zowel de moeder als de oude, wijze vrouw vertegenwoordigt. Zij wordt geassocieerd met bescherming, de dood, geboorte, passie, vruchtbaarheid, levensvreugde en vrouwelijke kracht.

Spes (Romeins) Godin van de hoop.

Stata Mater (Romeins) Godin die beschermt tegen vuur.

Stimula (Romeins) Godin die de passie in vrouwen aanspoort.

Strenua (Romeins) Godin van kracht en sterkte.

Styx (Grieks) Godin van de rivier des doods. De Goden zwoeren hun eden bij deze rivier. Het schenden van zo'n eed zou resulteren in het verlies van hun onsterfelijkheid.

Suadela (Romeins) Godin van de overtuigingen en in het bijzonder liefde.

Sul/Sulla (Keltisch) Godin van de warmwaterbronnen.

T

Tamesis (Keltisch) Godin van het water. De naam van de rivier de Thames is hiervan afgeleid.

Tauret/Taweret/Taurt/Taouris/Apet/Opet (Egyptisch) Nijlpaardgodin. Godin van de vruchtbaarheid, zwangerschap, geboorte, vrouwen en kinderen. Zwangere vrouwen in Egypte droegen een amulet van deze Godin.

Tefnut (Egyptisch) Godin die met Shu uit Ra geboren werd. Ze waren het eerste godenpaar waaruit bijvoorbeeld Nut en Geb uit voortkwamen. Tefnut stelt de vochtigheid voor maar ook wordt haar de wereldorde toegeschreven. Ze wordt afgebeeld met een leeuwenkop en samen met haar broer Shu wordt ze gelijkgesteld aan het leeuwenpaar dat in Leontopolis werd vereerd. Ze komt ook voor als slang aan het hoofd van Ra, waar ze het zonneoog voorstelt.

Tellus (Romeins) Godin van de wereld, beschermster en ontwikkelaarster van het zaaigoed. Godin van de Aarde. Feestdag is 15 april. In het Grieks heet zij Gaia.

Tyche (Grieks) Een Godin, oorspronkelijk van het fortuin en de kans, later van de weldaad. In het Romeins heet zij Fortuna.

U

Unut (Egyptisch) Haasgodin.

V

Vacuna (Romeins) Godin van de landbouw.

Venus (Romeins) Godin van de liefde en schoonheid en seksuele begeerte. Wordt geassocieerd met de komst van de lente. Venus brengt vreugde bij mensen en Goden. In het Grieks heet zij Aphrodite.

Verbeia (Keltisch) Riviergodin.

Veritas (Romeins) Godin van de waarheid.

Vesta (Romeins) Godin van het haardvuur, van het huishouden en andere huiselijke zaken. In het Grieks heet zij Hestia.

Vica Pota (Romeins) Godin van de overwinning.

Viriplaca (Romeins) Godin aan wie echtgenoten een offer brachten als zij huiselijke problemen hadden.

Volumna (Romeins) Beschermende Godin van de kinderkamer.

W

Wadjet (Egyptisch) De cobragodin van Beneden-Egypte. Ze werd vaak afgebeeld als cobra in de aanvalshouding of als leeuwin. Toen Isis Horus in het geheim opvoedde trad zij op als kindermeisje. Samen met Nekhbet is ze de beschermster van de Farao.

Wosyet (Egyptisch) Godin die de jongeren beschermd.

Y

Yemalia (Afrikaans) Godin van de zee en de Maan. Zij wordt aangeroepen in vruchtbaarheidsriten.

Z

Zerbanitu/Zerpandit (Babylonisch) Maangodin van de vruchtbaarheid bij planten en mensen.