Heksentradities
Net als in vele andere religies en stromingen zijn er verschillende tradities binnen de moderne hekserij.

Sommige heksentradities werden van generatie op generatie overgeleverd in families (waarbij moet worden opgemerkt dat hiervoor over het algemeen niet of nauwelijks bewijs voor aan te leveren is), andere behoren tot de meer hedendaagse heroplevingen van de hekserij. De moderne Wicca is in de Angelsaksische landen ontstaan. De meest bekende zijn de Gardnerianen, die de traditie van de Britse heks Gerald Gardner volgen, en de Alexandrijnen, genoemd naar de Britse heks Alex Sanders. Er zijn ook Covens die enkel vrouwen toelaten en behoren tot het Dianisme. Een van de nieuwste tradities is de Druicca traditie, een synthese tussen Druidisme en Wicca. Deze traditie wordt ook wel eens de Keltische Wicca genoemd.

Om je een idee te geven van de vele tradities vind je hieronder een lijst met de meest bekende tradities: 

Alexandrische Traditie

In de zestiger jaren gesticht door Alex Sanders, die zichzelf de koning van zijn heksen noemde. De rituelen waren Gardenistisch ( staat verderop beschreven) maar dan naar eigen inzicht aangepast. Alexandrianen vereren de drievoudige Godin (maagd, moeder, crone) en de tweevoudige God (donker, licht). Hoewel sommige volgelingen ook andere goden vereren.

De Britse traditionele Heks

Een mengeling van de Keltische en Gardenische geloofsvormen. De Britse tradities komen het meest voor uit Farrarstudies ( naar een bekend heksenechtpaar uit Engeland). Ze zijn heel gestructureerd en concentreren zich op studies die steeds moeilijker worden.

Keltische Wicca

Hier wordt een voorbeeld genomen aan het Keltische veelgodendom. Met grote nadruk op de elementen en de natuur en voorouders. De aanhangers van deze traditie hebben een grote kennis over de geneeskrachtige werking van stenen, planten, bloemen, bomen en geloven meestal in natuurgeesten zoals elfen, gnomen en feeen.

Ceremoniele Witchcraft

De aanhangers van deze traditie voeren rituelen uit. Heel gedetailleerd en met een vleugje Egyptische en/of Kabballistische magie.

Dianische Traditie

Opgericht in 1921 door Margareth Murray. Dit is een mengeling van verschillende tradities. Deze groep wordt gezien als de feministische beweging binnen de hekserij en laat slechts vrouwen toe. Binnen deze traditie wordt ook alleen de Godin (en dan met name Diana) aanbeden.

De Eclectische Heks

De meest recente stroming binnen de hekserij is die van de eclectische heksen. Eclectische hekserij is eigenlijk een verzamelnaam voor alle heksen die geen enkele stroming volgen, geen grondleggers van hun eigen stroming kennen en veelal solitair te werk gaan. Hierbij nog vermeldend dat de meeste eclectische heksen ook naar tradities buiten de moderne hekserij kijken (bijvoorbeeld het Christendom en het Boeddhisme).

Fairy Traditie

Deze houd zich bezig met de verborgen werelden, de elfjes, feeen, kabouters, trollen etc.

Gardenistische Traditie

In de vijftiger jaren gesticht door Gerald Garner. Deze naar Gardner vernoemde traditie bevat elementen van oude tradities en, vanwege haar lokale oorsprong, van de folklore en gebruiken van het Engelse Paganisme. Gardner was er van overtuigd dat zijn religie mensen iets te bieden had en dat de Craft een jongere generatie nodig had.

Algard Tradition

Deze traditie is een mengeling tussen gardnerian en alexandrian tradition die opgericht werd door Mary Nessmick in New York City eind jaren ‘ 70 van de vorige eeuw. Zij gaan uit van liefdevol en vertrouwd samenzijn, maanrituelen en de Godin de God. Hun book of shadows  heeft is mengeling tussen beide voorgaande tradities.

De Erfelijke Heks

Deze heks is opgegroeid in of rond een heksenfamilie. Soms worden er mensen van buiten de familie in de lijn opgenomen. Dit is een moeilijke beslissing, maar steeds vaker genomen om de lijn niet uit te laten sterven. Aangezien de gebruiken van zulke groepen afhankelijk zijn van wat aan hen is doorgegeven, is het onmogelijk aan te geven wat iedere erfheks praktiseert.

 

De Keukenheks

Dit is de huis-tuin en keukenheks die vanuit haar eigen leefomgeving de praktische dingen van de magie bestudeert. Veel heksen die op deze manier worden aangesproken vinden het niet leuk, maar er wordt aangenomen dat de eerste magische handelingen ooit ontstaan is op deze manier.

Pictische Heks

Schotse Craft die zich helemaal richt op natuurmagie.

POW-WOW

Deze vorm is niet meer zuiver te vinden maar is nu een simpele vorm van genezing. Het is gebasseerd op de Duitse magie van ongeveer 400 jaar geleden.

 

Seax Wicca

Gesticht door Raymond Buckland in 1972. HIj heeft Wicca ook in de VS geintroduceerd. Seax is gebasseerd op Gardneriaanse structuur, maar heeft aspecten van de Saksische en Schotse tradities.

Sterga Heks

Deze vorm stamt af uit Italie. Strega is een vorm van hekserij die al bestond van voor de wicca en geld eigenlijk dus als de meest oorspronkelijke stroming. We kunnen de Strega traditie al terug vinden in het heidendom van voor de Romeinse tijd. Strega is een ander woord voor 'heks'. Deze traditie wordt veel in verband gebracht met Aradia. Deze strega zou echt bestaan hebben en tijdens de heksenvervolging door het land getrokken hebben om mensen de oude leer bij te brengen. Later werd Aradia echter in verband gebracht met het goddelijke. Zij zou de dochter van de zon en maan zijn.

 

Teutonische Heks

Deze traditie omvat alle Germaanse taalgebieden. Het wordt ook wel de noordelijke traditie genoemd.

Reclaming Tradition

Deze traditie wordt vaak niet als traditie geteld en is beinvloed door het werk van Starhawk en Macha M. Nightmare en is vooral politiek actief en uitgesproken over allerlei vormen van sociale discriminatie. Ze opereert op niet-hierarchische basis, organiseert openbare rituelen en kampen, is de 'extaticus' van de Amerikaanse beweging en maakt gebruik van trances en Sjamanistische methoden.