Hekserij
Wist je dat heksen echt bestaan! Nee, het zijn niet van die toverknollen met een gigantische wrat op hun puntneus... Maar het zijn gewone mensen, die naar hun werk gaan! Of heksen op bezemstelen vliegen? Heb jij ze weleens zien vliegen? Ik niet hoor! Nee, heksen gebruiken de bezem om de Crikel of de ruimte waar ze een ritueel uitvoeren schoon te vegen en te ontdoen van ongewenste energieën. De heksen hebben een groot eerbied voor de natuur, ze vieren de seizoenwisselingen en de maanfases en nog veel meer...

Maar om de hekserij even hier in het kort uit te leggen gaat niet! Maar kijk gerust even verder... En als je heel erg geïnteresseerd bent? Wij geven ook een cursus over de hekserij... Zodat je de hekserij beter zult begrijpen en we zullen je op weg helpen om een goede heks te worden!

Een heks is ook maar een mens
In de meeste heksenhuizen zijn wel een bezem, een punthoed en soms zelf een zwarte kat te bespeuren. De bezem is echter niet bedoeld om te vliegen, maar om de Cirkel, een plek waar de heks haar rituelen uitvoert, schoon te vegen van energieën. En de punthoed zou weleens een symbool kunnen zijn van de verbinding met de goddelijke wereld.

Ja, het is waar, veel heksen hebben een kat, of meerdere zelfs, maar ze zijn niet altijd zwart. Die kat is gewoon een eigenwijze, lieve metgezel. De ketel, nog zo'n symbool dat altijd met heksen wordt afgebeeld, is zeker niet bedoeld om viezige brouwsels met paddenslijm en gedroogde muizenkeutels in te laten pruttelen. Je moet er toch niet aan denken! De ketel wordt voor andere doeleinden gebruikt, om vuur in te maken bijvoorbeeld.

Iedere heks heeft uiteraard haar eigen rituelen, spreuken, geheimen en bijzonderheden. Zij kan vaak goed overweg met waarzegmiddelen, ze kan een spell uitvoeren, vergezeld van een spreuk, en tovermiddelen bereiden die helpen om lichaam en geest met elkaar in evenwicht te brengen. Heksen hebben geen valse, gemene of kwade bedoelingen, althans niet meer of minder dan ieder ander mens. Als heks probeer je juist zo zuiver mogelijk te leven. Net als iedereen heb je te maken met je goede en minder goede kanten en met vervelende zaken in het leven waartegen je je zult moeten weren.

Wie te maken krijgt met problemen in het leven zal zich beroepen op het oergevoel in zichzelf en maakt gebruik van de krachten en machten van de natuur op een logische en praktische manier, met een duidelijk doel. Hekserij dus niet zoals veel mensen denken zoals zwevrig gedrag of wegvluchten voor de werkelijkheid. Nee, hekserij is het omgaan met alles wat je leert, de ontdekkingen van de diepgaande kennis van wat het leven en meer behelst, vereisen juist een helder, nuchter en vooral gezond verstand.

Het is opvallend hoe verrast mensen reageren als ze beseffen dat heksen gewone mensen zijn die in normale kleren naar hun werk gaan en zich heus niet door middel van betoveringen in het leven staande houden. Dat roept vrijwel direct de vraag op wat een heks dan eigenlijk is, wat ze doet en wat haar overtuigingen zijn. Als je dat nog niet wist toen je op deze website terecht kwam, ga er dan eens goed voor zitten. Want wat heksen doen, wat ze zijn en hoe ze leven, valt niet zo één-twee-drie uit te leggen. Eigenlijk kunnen duizend boeken je er nog niet genoeg over vertellen. Welk boek kan je immers een gevoel geven?

Veel heksen (m/v) leven volgens paganistische principes die gebaseerd zijn op folklore, mythen en archeologische ontdekkingen. Daarin staat een grote eerbied voor de natuur en het leven centraal. De heks leeft volgens het ritme van de natuur en viert jaarfeesten (Sabbats) en Maanfeesten (Esbats). Zij heeft over het algemeen een scala aan talenten en kennis die ze tijdens haar zoektocht op het spirituele pad opdoet en waarmee ze anderen van dienst kan zijn, maar niet met het doel om daar zelf rijker van te worden. Ze kan vaak voorspellen en daarmee anderen helpen inzicht in zichzelf te krijgen, ze kent uitstekende middelen tegen pijnlijke en vervelende kwalen, ze stuurt energie, houdt zich op diverse manieren met heelkunde bezig en ze doet aan magie.

Hekserij wordt wel De Kunde genoemd en daarin ligt eigenlijk alles besloten. Er is inzet en doorzettingsvermogen voor nodig, want zonder dat red je het niet. Een supermens, die heks van nu? Je zou het bijna denken, maar niets is minder waar. De ware heks kenmerkt zich juist door haar eenvoud en zal niet gauw opscheppen over wat ze kan en doet.