Het Altaar

Omdat heksen wel eens rituelen uitvoeren, kaarsen branden of de goden eren, bezitten zij (meestal) een altaar. Op dit altaar vind je objecten die de heks verzameld heeft om dit magische werk uit te voeren. Natuurlijk bepaald iedere heks voor zichzelf wat er wel en niet op dit altaar komt te staan, maar voor de beginnende heks is het fijn te weten waar zo'n altaar nou hoofdzakelijk uit bestaat.  

Niet iedere heks heeft plaats voor een altaar en sommige heksen vinden het te persoonlijk om zomaar een altaar in huis neer te zetten. Daarom wordt het altaar soms vervangen door een kist of kleed. Mocht je weinig woonruimte hebben is zo’n kist erg handig. In de kist bewaar je dan je spullen en een kleed en dit kleed kun je dan tijdens je rituelen gebruiken als cirkel en de kist als altaar.

Ik wil je wel nogmaals zeggen dat je alleen nodig hebt wat jij wilt gebruiken! Heks zijn zit hem niet in je mooie spullen, maar in je hart! Hieronder vind je een overzicht van enkele, veel gebruikte, gereedschappen en hun functie en symbolische waarde op het altaar.

Athame

Dit is een rituele dolk soms ook wel jagersmes genoemd, omdat hij aan beide zijden een snijvlak heeft. De athame wordt gebruikt om een cirkel te trekken tijdens rituelen. In principe snijdt een wiccan niet met de athame, maar de meeste heksen doen dit wel. Ik hoor wel eens van heksen dat zij liever geen athame op hun altaar hebben liggen. De athame kun je dan vervangen door bijvoorbeeld de staf, want ook met de staf kun je de cirkel trekken. Echter er zijn ook heksen die de cirkel trekken met hun vinger! Mocht je de athame nu wel heel mooi vinden, maar deze liever niet van metaal in huis hebt, kijk dan eens voor een houten athame in de winkel.

Bel

In de hekserij duidt het luiden van de bel op het begin of einde van een ritueel. Je kunt de bel ook gebruiken voor een gedeelte van je ritueel. Wanneer je ritueel uit meerdere delen bestaat en je komt bij het belangrijkste deel luid je de bel om dit duidelijk te maken. Maar het is niet altijd nodig een bel te gebruiken, sommige mensen vinden het niet prettig en té officieel. Nou dat kan, dan gebruik je hem gewoon niet!

 

Beker

Deze heb je nodig mocht je tijdens je ritueel een ‘cake en wine’ ceremonie houden. Nu hoef je niet perse wijn te drinken hoor. Mocht je geen alcohol lusten dan is druivensap een goede vervanger en soms pas je de drank aan, aan je doel of de sabbat die je aan het vieren bent (melk tijdens Imbolc, mede tijdens Mabon etc.) Zoek of maak een beker die bij je past, het maakt niet uit of deze nu van glas, klei, metaal e.d. is. Kijk echter uit met metaalsoorten als lood en tin, want die zijn giftig!

Bezem

Een bezem gebruik je om de cirkel te reinigen en te verwijderen van ongewenste energieën. Het beste kun je de bezem zelf maken, maar veel tuincentra verkopen prachtige ouderwetse exemplaren.

Boleen

De boleen is een sikkel met een wit heft. Deze gebruik je om kruiden mee te snijden en figuren of symbolen in kaarsen en andere voorwerpen te kerven.

Kaarsen

Op mijn altaar is altijd een kaars voor de god en de godin aanwezig. Ook een altaarkaars versiert tijdens rituelen mijn altaar. Tijdens rituelen waarbij ik gebruik maak van kleurenmagie brandt vaak een extra kaars in een kleur die past bij mijn wens. Zo zie je dus….veel verschillende kaarsen voor verschillende doelen. Dit is eigenlijk het enige voorwerp dat echt thuis hoort op ieder altaar, maar hoeveel je er wilt gebruiken en voor welke doeleinden is aan jou!

Koorden

Koorden worden gebruikt voor koordenmagie. Ze hoeven natuurlijk niet standaard op je altaar te liggen en kunnen elders bewaard worden tot je een ritueel gaat doen.

Oliebrander

Een oliebrander kan verschillende functies hebben op een altaar. De geur van etherische olie brengt je in de stemming of kan gebrand worden voor een bepaald doel van je ritueel. Maar het kan ook symbool staan voor het element lucht. Wel is het belangrijk duidelijk een keuze te maken tussen etherische olie en wierook, want twee geuren door elkaar ruikt niet altijd even prettig!

Pentakel

Een pentakel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De meeste zijn gemaakt van metaal, hout, klei of was. Het pentakel symboliseert meestal het element aarde en wordt, voornamelijk door wiccans, gebruikt om het water en zout te zegenen tijdens een ritueel. Omdat het pentakel meestal in het centrum van je altaar ligt wordt deze ook gebruikt om bijvoorbeeld knopenmagie boven te bedrijven, talismannen en amuletten op te maken e.d.

Staf (Baculum)

De staf kan verschillende maten hebben. Dat kan gaan van een ‘wand’ (toverstaf) tot een baculum (loopstaf). De staf kun je vervangen voor je athame of voor je zwaard om er je cirkel te trekken.

Wierookvat

Een wierookkom of vat kun je vullen met zout, vogelzand of zeezand om wierook later in te smeulen op een briketje of meerdere wierookstokjes in te steken tijdens je rituelen. Het branden van wierook wordt ook gezien als een offer aan de God en de Godin. Een klein keteltje kan goed als wierookvat gebruikt worden, dit staat erg gezellig en hekserig met al die rook!

Zwaard

Het zwaard wordt vaak door groepen en covens gebruikt op de cirkel te trekken.

Tot slot...........

De samenstelling van je altaar kan veranderen. Vaak passen heksen hun altaar aan, aan het seizoen of het aankomende jaarfeest. Gele narcissen en tulpen rond de lente, een herfstboeket siert een altaar mooi rond Mabon etc. Verander dus gerust regelmatig van indeling en gereedschap. Ook vertelt iedereen hoe belangrijk het is je gereedschap en andere versieringen zelf te maken. Hier sluit ik me gedeeltelijk bij aan, omdat zelfgemaakt gereedschap je meer verbondenheid geeft met je altaar en het gereedschap voorziet van jouw energie. Vind je echter in de winkel een mooi pentakel of de staf van je dromen.... voel je dan niet bezwaard....dit is net zo mooi en goed.

Je altaar is bedoeld als plekje om de goden te eren op jouw manier, om je een fijne plek te bieden om te mediteren of een kaarsje voor iemand te branden. Ga dus niet af op de 'vaste indelingen' die je worden voorgelegd, gereedschap dat niet mag ontbreken etc...... ga af op jouw gevoel!