Het Pentagram

Het Pentagram is een vijfpuntige ster die met 1 lijn te trekken is. Algemeen bekend als een heksensymbool, maar en dat is minder bekend, voor veel meer groepen van betekenis. Het pentagram is onder meer ook bekend als druïdenvoet en merrievoet ( van nachtmerrie). Ook Pythagoras kende het pentagram (het woord penta staat voor 5 en het hart van het pentagram vormt weer een pentagon, welbekend van het Amerikaans ministerie voor defensie) als heilig symbool voor de harmonie tussen het fysieke en het psychische, zodat het ook bekend werd als teken van gezondheid. Wie kent ook niet de tekening van de man die met gespreide benen en uitgestrekte armen staat? Dat beeld kun je op een pentagram leggen en je zult zien dat de vier ledematen en het hoofd op de 5 punten van het pentagram passen (getekend door Da Vinci).Voor Christenen staat het pentagram voor de 5 wonden die Jesus opliep aan het kruis. De Marokkanen hebben het pentagram in het groen ( deze verwijst naar de 5 zuilen van de Islam) op hun Nationale vlag staan. De vrijmetselaars kennen het pentagram ook. Zij dragen het , waarbij het pentagram is opgesierd door vlammen en een G in het midden, als symbool ter herinnering aan de zin.

Voor heksen en andere paganisten representeert het pentagram vooral de 4 elementen vuur, wind, water en aarde en het vijfde element dat ether of de menselijke geest wordt genoemd. Het pentagram wordt zowel met de punt naar boven ( dit is de meest bekende wijze van dragen en ook wel genoemd “mind over matter”) als met de punt naar beneden gedragen (“matter over mind”). Dit laatste wordt nogal eens in verband gebracht met vormen van satansverering, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Vooral in traditionele covens is het pentagram, gedragen met de punt naar beneden, een symbool voor een tweedegraads inwijding. In dat jaar is het van belang dat de leerling zich buigt over de schaduwkanten van het leven en zichzelf. Als het pentagram ondersteboven wordt gedragen met daarin een geitenkop, dan wordt dit over het algemeen wel in verband gebracht met satansverering en past dan dus weer niet binnen de hekserij (heksen geloven niet in Satan).

Ook zie je dat het pentagram tegenwoordig ook wordt gedragen door mensen die niet per definitie paganisten zijn, zoals Gothics. Dus het treffen van iemand met een pentagram om, zegt niet altijd dat je met een heks van doen hebt, hoewel mijn ervaring is, dat het vaak wel het geval is. Toch kom ik ook even zoveel heksen tegen die totaal geen pentagrammen dragen. Het al dan niet dragen maakt je zeker niet meer of minder heks. Het is een persoonlijke keuze, voor sommigen al dan niet bepaald door omgevingsfactoren.

De 5 elementen

Een pentagram vertegenwoordigd, binnen de hekserij, dus de 5 elementen van het leven: Aarde, water, vuur, lucht en geest. Maar welke punt staat nou voor wat? Er zijn vele versies van deze indeling in omloop op het internet, maar ik hou deze altijd aan:

De bovenste punt: Geest/ Ether/ Ziel

De bovenste punt rechts: Water (godin - het westen)

De onderste punt rechts: Vuur (god - het zuiden)

De bovenste punt links: Lucht (god - het oosten)

De onderste punt links: Aarde (godin - het noorden)

Men noemt de elementen de bouwstenen van het heelal. Op het materiële niveau vertegenwoordigen ze de vaste stoffen, dat is de aarde, de vloeistoffen dat is het water, de plasmatoestanden is vuur en de gassen zijn lucht.

Water:

- Dier: vissen
- sterrenbeelden: vissen, kreeft en schorpioen
- karaktertrekken: emotie, intuïtie, inkeer en melancholisch
- seizoen: herfst
- windrichting: westen
- kleuren: groen, roze en goud
- water staat voor volwassenheid

Lucht:

- Dier: vogels
- sterrenbeelden: tweelingen, weegschaal, waterman
- karaktertrekken: kracht en levenslust, vrijheid en ruimte
- seizoen: lente
- windrichting: oosten
- lichte en heldere kleuren
- lucht staat voor geboorte

Aarde:

- Dier: viervoeters
- sterrenbeelden: stier, maagd en steenbok
- karaktertrekken: standvastigheid en gewaarwording
- symboliseert koud, donker en je lichaam
- seizoen: winter
- windrichting: noorden
- kleuren: volle kleuren zoals bloedrood
- de aarde staat voor dood

Vuur:

- kenmerk: sterren
- sterrenbeelden: ram, leeuw en boogschutter
- karaktertrekken: levenskracht en één zijn met alles
- seizoen: zomer
- windrichting: zuiden
- kleuren: felle en lichte kleuren zoals geel, glinsterend goud, oranje en wit
- vuur staat voor jeugdigheid

Pentakel

Een pentagram met een cirkel eromheen wordt ook wel pentakel genoemd en staat voor de eenheid van de elementen. Een pentakel is tevens een altaartool die bestaat uit een ronde schijf van hout, klei, metaal of was die wordt gebruikt om de benodigdheden voor een ritueel op te leggen en te zegenen. In dit geval symboliseert het pentakel dan het element Aarde. Een pentakel is ook vrij gemakkelijk zelf te maken van klei, was of hout (zie de infopagina 'de creatieve heks'). Je kunt het dan zo groot of klein maken als je zelf wilt en bewerken naar eigen smaak. Op die manier leg je er ook je eigen energie in…