Het Stafje

Benodigdheden:

Je wilt een kristal aan de punt van je staf hebben... dat is op zich al niet zo makkelijk, en als je liever geen lijm gebruikt wordt het nog moeilijker, maar op de hieronder beschreven manier lukt het toch. Maar als je al een staf had gemaakt en je wilt daar achteraf nog een kristal op zetten dan is deze manier niet geschikt. om een (punt)kristal aan een staf te kunnen bevestigen heb je ten eerste een iets buigbare rechte stok nodig, ter grootte van de staf die je wilt maken (dit wordt kus je staf). Neem geen dikke stok want dat maakt het heel lastig, want hoe dikker, hoe minder buigzaam.

Omdat het hout een beetje buigbaar moet zijn heb ik er een verse wilgentak voor gebruikt. De schors moet er af gehaald worden.

Eén van de uiteinden moet je met een scherp mes precies door midden splijten. net alsof je de tak in de lengte door midden wil snijden. je moet hem net zóver splijten dat je de twee helften zover uit elkaar kan buigen dat je het kristal er tussen kan klemmen. probeer het gespleten stukje zo kort mogelijk  te houden.

Klem het kristal in de spleet en omwikkel het hele gespleten deel met sterk draad. ik heb daar Barbour draad (50 grams) voor gebruikt en die betaat uit 100% linnen en is dus natuurlijk, maar je kan ook ander draad gebruiken als het maar goed sterk je begint het uiteinde van de draad om je staf te wikkelen op een punt waar de twee helften nog niet van elkaar af staan. draai de draad een paar keer over het uiteinde heen en trekt hem strak aan zodat hij vast zit. nu begin je de draad naar boven toe verder om de staf te wikkelen. omdat de bovenkant van je staf nu breder is dan de onderkant moeten de draden strak tegen elkaar aanliggen, want anders zakken ze naar beneden, naar het smallere deel. dit doe je totdat je helemaal bovenaan je stafje bent en dan wikkel je weer naar beneden naar waar je begonnen bent. dit keer hoeven de draden niet persé tegen elkaar aan te liggen maar is naatuurlijk wel mooi. Als je weer onderaan bent moet je het uiteinde van de draad even door een naald stekenen hem een paar keer onder andere draden door halen en hard aantrekken. je kan de draad nu zo kort mogelijk af knippen en als het lukt met bijv een naald het uiteindje een beetje onder de andere draden wegduwen. nu zit je kristal stevig vast en kan je de rest van je staf versieren als je dat wilt.

Maar pas op met het laten vallen van je staf, want de onderkant van zo'n kristal is vaak erg broos en breekt dan makkelijk af (ik spreek uit ervaring)

Veel succes!!