Rites van Passage

Rites van Passage zijn ceremonies of rituelen die wij doormaken om de verschillende stadia van ons leven te markeren. In de meeste culturen zijn er Rites om de geboorte van een kind te vieren, de overgang van het kind zijn naar de volwassenheid, de keuze van een partner of om het verlies van een geliefde te markeren. In sommige culturen zijn er ook Rites voor het selecteren van een zekere spirituele weg, de komst van seksuele volwassenheid en einde van de barende jaren.

Door de eeuwen heen worden deze keerpunten van een persoon op de één of andere wijze genoteerd en gevierd. De Rites die door iedereen vandaag de dag worden erkend zijn het dopen, het huwelijk en de begrafenis (hiernaast ook gedeeltelijk de 18e en 21e verjaardag en zelfs het pensioen).

Paganisten hebben zo ook hun eigen Rites. Uiteraard vieren zij de geboorte van een kind (wiccaning), het markeren van het begin van de volwassenheid, de keuze van een spirituele weg, het verliezen van een geliefde, voor de eerste menstruatie, de eerste seksuele gemeenschap en nog veel meer......

Op deze pagina kun je meer lezen over het Handvasten (het paganistische huwelijk) en in de toekomst kun je op 'de toverketel' meer lezen over de viering van geboorte (wiccaning) en het afscheid bij overlijden van een geliefde (Rite of Withdrawal).  Ook zullen we kort ingaan op verschillende 'Rites of Age' (denk hierbij aan de viering van de pubertijd, het begin van de volwassenheid, de overgang etc.) Dit gaat allemaal toch heel anders in zijn werk dan de Rites die wij, vanuit onze christelijke achtergrond, gewend zijn!