Tuinieren en de maanfases

Ieder van ons kent natuurlijk de invloeden van de maan op de zeegetijden. Maar wisten jullie dat de maanfasen veel meer invloed hebben dan alleen het ontstaan van eb en vloed?

De maan heeft invloed op de cyclus van de vrouw, op de voortplanting, je gemoedstoestand, op dieren, het weer, maar ook -en daar gaat het hier natuurlijk om- op het tuinieren.

Nu is een heks over het algemeen niet de persoon die een pot met aarde pakt, of een gat in de grond maakt, en hier wat zaadjes in werpt. Een heks gaat met respect en eerbied om met alles dat leeft en zal dus met zorg planten.

Maar waneer je voortaan dus echt met zorg wilt planten, houd je ook rekening met de standen van de maan.

Nu klinkt het misschien allemaal wat vreemd, maar wanneer je je bedenkt dat iedere plant, net als ieder mens, voor een  groot gedeelte uit water bestaat en ook in de grond een hoop water zit, wordt het misschien wat duidelijker.

Planten bestaan voor een groot gedeelte uit water en reageren op deze aan trekkingskracht door meer of minder vocht in hun bovengrondse delen op te nemen.

Ik kan je vertellen dat het heel belangrijk is dat de vochtigheidsgraad van de grond hoog is als de zaden moeten ontkiemen en dat de oogst het best is als de vrucht het meeste water bevat.

Planten

Dus wanneer kun je nu het beste planten?

De beste tijd hiervoor is de periode tussen nieuwe maan en volle maan. Dit omdat deze tijd de meeste energie levert aan de plant en dit heeft deze in het begin zeker nodig om goed te kunnen opgroeien! (De seizoenen waarin je dit dan het beste kunt doen zijn de lente en de herfst, maar is natuurlijk wel afhankelijk van de plantsoort.)

Met wassende maan ontwikkelen de planten snel nieuwe wortels en komen mooi op. Vooral bij oudere planten en bomen is de juiste maanfase en seizoen belangrijk. Ook een goede tijd om te stekken.

Met afnemende maan is het de beste tijd voor wieden, snoeien en composteren.

Overeenkomsten?

Nu zal het bovenstaande je wellicht toch heel bekend voorkomen. Hoe dit kan?

De planten reageren eigenlijk hetzelfde op de maan als wij mensen dat doen. Wanneer de maan toeneemt naar haar volle glorie worden wij energieker. Wanneer de maan afneemt komen we in een periode om zaken los te laten. De plant doet dit dus ook. Ze groeit namaten de maan toeneemt en neemt af wanneer de maan afneemt.

Moeilijk te onthouden zal deze informatie dus niet zijn!

Snoeien

Snoeien doe je dus met afnemende maan. Dit om ervoor te zorgen dat de planten en bomen geen schade ondervinden. De sappen trekken in deze periode namelijk naar beneden, waardoor de plant niet leeg kan bloeden.

Tijdens volle maan mag je dus nooit snoeien! De sappen zitten dan in de toppen van de planten en bomen en ze kunnen dan ernstige schade oplopen of zelfs afsterven.

Oogsten

Volle maan is de beste tijd om te oogsten. De energie van de maan is dan op haar hoogte punt en de vruchten bevatten nu dus de meeste vocht.

(Vanaf nu zul je dus niet snel meer droge vruchten in je fruitschaal hebben liggen…. wanneer deze tenminste uit je eigen tuin komen!)

Weetjes

Het schijnt dat de afnemende maan op 18 juni tot 12 uur ’s middags (of 1 uur in de zomertijd) de tijd is dat alles wat dan gewied of geruimd wordt niet meer zal terug keren. Zelfs de wortels zullen dan vergaan.

Ook lees je vaak dat je je planten het beste kunt overgieten met opgevangen menstruatiebloed. Ik stel je gerust…..Pokon werkt net zo goed!

NieuweMaan.com

Op www.nieuwemaan.com vind je een hoop informatie over de maan en al haar krachten en mysteriën. Ook vind je er andere leuke hekseninfo.

Deze site is zeker een bezoekje waard!

Ik wens jullie bij deze nog veel plezier in de heksentuin en mocht je vragen hebben? Kun je die altijd stellen op ons forum. We beantwoorden ze graag!